Sevox Napisano 1 Styczeń 2011 Napisano 1 Styczeń 2011 A więc, zrobiłem sobie taki jakby tor przeszkód i taką prostą postać z spherów. Teraz chcę zrobić animację jak ta postać przechodzi ten tor przeszkód, ale nie wiem jak to zrobić. Takie coś to chyba nazywa się rigging, tylko jak to zrobić? Chodzi mi o to , że są takie kółka przy zgięciach postaci. Proszę o pomoc.
Sevox Napisano 1 Styczeń 2011 Autor Napisano 1 Styczeń 2011 Dzięki, a w czym można zrobić taką postać do riggingu? Słyszałem o zbrushu i maya ale czy modele z tych programów do się importować do 3ds maxa?
Sevox Napisano 1 Styczeń 2011 Autor Napisano 1 Styczeń 2011 Szkielet to wiem, ale chciałbym zrobić postać żeby w miare szybko dopasowała się do tego szkieletu i zarazem żeby była w miare "ładna" xd (nie chce gotowców)
mirach Napisano 1 Styczeń 2011 Napisano 1 Styczeń 2011 jedynym wyjsciem jest siąść i wymodelowac taka postac
Sevox Napisano 1 Styczeń 2011 Autor Napisano 1 Styczeń 2011 (edytowane) I tu się mylisz :) Exportowałem model człowieka z zbrusha i importowałem do maxa. Teraz mam inny problem, mianowicie w każdym tutorialu o riggingu, tym wyżej i na youtube, po kliknięciu Attach to Node (w modyfikatorze Psychique) powinno wyskoczyć okno z Pick Object a mi niestety nic nie wyskakuje. Mam wersję z 2010 roku. @Edit Dobra z łączeniem sobie jakoś poradziłem ale jak wyeliminować takie coś? (chodzi mi o rozciąganie modelu) Edytowane 1 Styczeń 2011 przez Sevox
mirach Napisano 2 Styczeń 2011 Napisano 2 Styczeń 2011 (nie chce gotowców) I tu się mylisz Exportowałem model człowieka z zbrusha i importowałem do maxa no to chcesz gotowce czy nie chcesz? :) ten problem co pokazujesz jest opisany w tutorialu z 2 posta
Sevox Napisano 2 Styczeń 2011 Autor Napisano 2 Styczeń 2011 Po 4 godzinach męczenia się zdecydowałem się na gotowca ;d Jednak nawet z gotowcem mam problemy, nie umiem dopasować tego szkieletu do "skóry". A tu za grube a to za długie, a palce to już kompletnie nie wiem jak dopasować ;/. I jeszcze ta siatka mi się zlewa i nie wiem które to szkielet a które to skóra... Proszę o pomoc jak to w miare szybko włożyć w ten szkielet...
Rekomendowane odpowiedzi