Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

witam jakiś czas temu oglądałem how it's made i akurat szło o akrylowych statuetkach i ich procesie robienia

bardzo mnie to zaciekawiło, szukałem w internecie gdzie można dostać taki akryl ale znajdywałem sam akryl do paznokci który jest drogi i jak bym chciał zalać w nim pająka wydał bym fortunę ;/ w jakich sklepach można to dostać albo jak samemu taki akryl przyrządzić, albo jakich innych środków które darzą podobny efekt, czy takie statuetki można zrobić w domowych warunkach?? Edytowane przez Modzal
  • Odpowiedzi 9
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano (edytowane)

Nie jestem pewien efektow ;) ale czy rozwazales mozliwosc zastosowania akrylu budowlanego? sprzedawany jest w tubkach jak silikon sanitarny w sklepach z materialami budowlanymi, rozne kolory coprawda z tego co widze ten w programie ma mala gestosc, a ten o ktorym ja mowie ma raczej gestosc (w trakcie uzycia) podchodzaca pod silikon.Czas zastygania raczej troche dluzszy.

Edytowane przez Predator
Napisano

Oo a na to nie wpadłem tylko czy po zastygnięciu będzie twarde i przezroczyste a nie takie gumowate, potrzebuje tego akrylu/silikonu żeby zalać w nim różę najlepiej całą, mam dostęp do tokarki wiec nie było by problemu później ścianki ładnie wyrównać później szlifować a na koniec wypolerować

Napisano

Po zastygnieciu bedzie twarde ale czy przezroczyste to nie wiem. Wiem ze sa rozne rodzaje akrylu przy remoncie uzywalem bialego do naroznikow scian i sufitow. A do wykonczenia cokolu kafli, montowania progow - brazowego. Musialbys skoczyc do sklepu i zapytac.

Napisano

A ja myślę że to nie takie proste. Zapewne zauważyłeś, że w pewnym momencie technologia wymaga wykorzystania np. komory próżniowej prawdopodobnie żeby usunąć pęcherzyki powietrza.

Akryl budowlany to prawdopodobnie się nie nada. Poszukaj informacji na forach modelarskich (takie od modeli samolotów, kolejek i tp.). Wydaje mi się , że tam najprędzej znajdziesz informacje na ten temat. Ja próbowałbym szukać np. bezbarwnych żywic. A komora próżniowa na "bank" jest potrzebna.

Tu coś znalazłem na temat. Co prawda już trochę wiekowe ale jest jakiś "trop". http://www.cnc.info.pl/topics34/bezbarwne-zywice-do-zalewania-vt4770.htm

Napisano

udało mi się zatopić kartę sim w akrylu jako test przed ostateczną próbą no i jest taka kwestia ze bryła zrobiła się przezroczysto pomarańczowa a w sklepie pan twierdził ze będzie bezbarwna możliwe ze dodałem za dużo utwardzacza? (utwardzacz ma kolor czerwony) jest on w tubce sam akryl ma taki jasny złotawy odcień czy po prostu pan aby pozbyć sie towaru powiedział mi to co chce usłyszeć ;/ jakieś pomysły??

Napisano (edytowane)

nom akurat tego potrzebuje tylko cena i ilości w których oni to sprzedają to trochę ponad mnie zwłaszcza ze nie mam 100% pewności czy mi wyjdzie musze pogrzebać i znalesc firme która takim czyms sie zajmuje w Białymstoku i może to bardziej się opłaci oddać to w ręce specjalistów niż garażowego chemika :)

p.s jesli by ktoś wiedział gdzie jest jakaś firma zajmująca się tym niech napisze będę bardzo wdzięczny. :)

Edytowane przez Modzal
Napisano

Jeżeli bardzo chcesz to sam zrobić to spróbuj może jeszcze poszukać w firmach produkujących akcesoria dla reklamy. Takie zatapiane gadżety często są wykorzystywane jako "firmowe gifty". Może tam odkupisz niehurtowe ilości akrylu.

Napisano (edytowane)

nawet mógłbym oddać to w ręce firmy ale nie mogę niczego znaleźć co działa na terenie Białegostoku ;/

@edit znalazłem firmę we wtorek sie tam udam bo w niedziele mam studniówke :D mam nadzieje ze sie uda jak już będę ją miał to fotkę wystawie :D

Edytowane przez Modzal