Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Max3D.pl

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Modelując felgę (można uznać, że jestem początkującym) napotkałem na dość dziwny problem. Otóż, modelując połówkę jednego z ramion felgi, klikam na mirror, po czym otrzymują pełne ramię. Później array i tutaj dochodzimy do sedna sprawy. Wiadomo, że aby zrobić atach muszę wybrać opcję copy a nie instance. Po zaznaczeniu copy robi mi się z obiektem to co pokazane jest na obrazku nr 1. Przy instance, obrazek 2, wszystko jest ok. Ma ktoś jakiś pomysł ? To samo jest gdy zrobię dla połówki mirror i zrobie weld aby połączyć dwie połówki w jeden obiekt ramię niby wszystko jest ok. Po zapisaniu pliku i ponownym wczytaniu robi mi się to co na obrazku 1.

obrazek 1

obrazek1o.jpgobrazek1s.jpg

obrazek 2

obrazek2sc.jpg

obrazek2sc.jpg

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 811
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Jeszcze trochę i sam sobie odpowiem ;) Kopiuję połówkę jako instance i żeby zrobić atach klikam na convert to poly. I jest ok. Tylko wolałbym jednak wyjaśnić przyczynę, skąd taki "błąd" ? Może jakieś przyciąganie punktów mam włączone...?

Napisano

stwórz obok box, zamień go na editable poly i przez atach dołącz do niego cześć felgi, potem usuń boxa, to powinno pozbyć się błędów geometrii. potem zamiast kopiować cześć felgi spróbuj odbić ją modyfikatorem symmetry. potem jeszcze raz symmetry z obróconym gizmo itd.

Napisano

a jak dajesz modyfikator mirror na ten swój kawałek felgi, to później collapsujesz stos przed dodaniem nowego modyfikatora?

kolejność jest istotna, po mirrorze zrób collapse, później weld i na koniec array

Napisano
  • Autor
stwórz obok box, zamień go na editable poly i przez atach dołącz do niego cześć felgi, potem usuń boxa, to powinno pozbyć się błędów geometrii. potem zamiast kopiować cześć felgi spróbuj odbić ją modyfikatorem symmetry. potem jeszcze raz symmetry z obróconym gizmo itd.

Z boxem próbowałem, jednak modyfikator symmetry rozwiązał sprawę. Dzięki za podpowiedź.

Napisano
  • Autor
a jak dajesz modyfikator mirror na ten swój kawałek felgi, to później collapsujesz stos przed dodaniem nowego modyfikatora?

kolejność jest istotna, po mirrorze zrób collapse, później weld i na koniec array

Rozumiem, że chodzi o collapse vertexów ? Czym tak naprawdę różni się weld od collapse ? Zawsze używałem weld - dla mnie początkującego to poprostu scalenie kilku np. vertexow w jeden. Collpase robi to samo, więc jakie są różnice ?

Napisano

Miałem na myśli collapse all, na modyfikatorach. Wtedy unikniesz wielu dziwnych sytuacji, które moga być spowodowane różnie ustawionymi pivotami czy nie zweldowanymi vertexami.

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.