Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam ponownie, przy nałożeniu bitmapy trawy na obiekt i próbie renderu wyskakuje taki o to błąd

http://img508.imageshack.us/i/renderb.jpg/ dodam jeszcze że jak zrobie nowego boxa obok i narzuce bitmape trawy na nim dobrze wyswietla trawe,

czy ktoś wie na czym polega problem? Dziękuję, pozdrawiam.

Edytowane przez jakimek

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

musisz mu dodac modyfikator UV mapping czy jakos tak. Jezeli jest to box to ustaw UV mapping na box a jak plain to na plain:D. Pisze z glowy bo nie mam maxa pod reka wiec nie moge sprawdzic.

Napisano
  • Autor

wiem o czym mówisz ale zbytnio nie wiem co po kolei ;] no nic popróbuję

Napisano
  • Autor

problem rozwiązany ;] ale pojawił się następny, gdy ustawiam światło i gry renderuje render jest strasznie ciemny, nawet gdy światło wyrzucam zostaje tak że jak renderuje jest strasznie ciemno, jak to rozwiązać?

Napisano
  • Autor

z viewportu a silnik podstawowy 3ds maxa, tylko że przy modelowaniu bylo dobrze i narzucaniu textur normalnie renderowalo, jak tylko światłami zaczałem sie bawic rendery stały sie ciemne

Napisano

Poeksperymentuj z "mocą" światła. Menu tools -> light lister -> multiplier; im więcej tym jaśniej świeci światło.

Możesz również zmienić ekspozycję.

Naciśnij "8"; w panelu "exposure control" z listy rozwijanej wybierz np. "logharithmic exposure...". Teraz możesz kontrolować za pomocą zmiany wartości brightness jasność sceny.

Napisano
  • Autor

działa ziomek propsy dla Ciebie ;] kurde jakie to jest piękne że na tym forum zawsze uzyskam właściwe rozwiązanie problemu, aż chce się pracować;]