Napisano 16 Styczeń 201114 l Witam Jestem tu nowy. Od jednego dnia w sumie zaczolem uczyć sie Mayi. I tutaj mam do was kilka pytań co do mayi, ponieważ wcześniej używałem maxa może ktoś z was się oriętuje jakie tam są przybory. W maxie jak i w mayi zauwazlem extrude ok Potem coś w rodzaju connecta. I tutaj mam do was pierwsze pytanie. Podczas gdy używam już zrobie co trzeba przechodze na edge i, i dalej mi działa to narzędzie jak je wyłaczyć ? robie tych connectow i niemoge wyłączyć. Moje kolejne pytanie będzie dotyczyło, jak poprzez ciągniecia edga tworzyc kolejnego face. W maxie podczas gdy mieliśmy edge i przytrzymaliśmy shift pojawiał sie nowy Face a jak w mayi to wygląda ? Najlepjej by było gdyby ktoś z was poprostu podał sktóry klawiszowe do poszczególnych funkcji, narzędzi. Szukałem w niektórych forumowskich linkach ale już powygasały. A i jeszcze jedno coś w rodzaju Cut-a gdzie mozna znaleść ? Z góry dzięki za odpowiedz ! Pozdrawiam !
Napisano 16 Styczeń 201114 l q- darzenie wybór czyli strzałka w- przemieszenie e- obrót r- skala spacja - menu takie zobaczysz sobie :) prawy przycisk na obiekcie (zmieniasz object edge face UV vertex) ctr+shift prawy przycisk ctrl prawy shift prawy ( w zależności w jakim trybie będziesz wyskoczą inne typy F1-F5 zmiana z animation suface poligons q -wychodzisz z poszczególnego narzędzia wracasz do wybierania elementów. Jak bedziesz robic obiekt z kilku elementow to pierwsz musish dac w poligonach (mesh->combine a dopier potem merge vertex/edge etc...) Obczaj youtuba warto.
Napisano 16 Styczeń 201114 l Ja akurat tez pracowalem sporo w maxie i przesiadlem sie na maya i jest znacznie inna. sa plusy i minusy. Narzedzia akceptujesz zazwyczaj ENTER. Wyciaganie egdeow to zwykly extrude w maya. Ja osobiscie tez tak modelowalem w maxie ale od kiedy jestem w maya workflow modelowania mi sie zmienil i juz tego nie uzywal albo przynajmniej rzadko. Odpowiednik Cut'a to Split Poligon Tool. Wszystkie narzedzia potrzebne do modelowania masz w Mesh i EditMesh. Potestuj kazde z nich. I tak na marginesie to przydatna rzecz to "g". Powtarza ostatnie narzedzie np extruda. EDit: Split Poligon Tool zamiast Slide Edge Tool ale to tez ciekawe narzedzie przesuwajace edge po geometri. Osobiscie polecam. Edytowane 17 Styczeń 201114 l przez guru
Napisano 16 Styczeń 201114 l Autor O fajnie dzięki wam. Co jeszcze możecie mi doradzić ? Może jakieś triki podczas modelowania :D ? lub coś. Pytam bo dokładnie programu nie znam. A np. Można w tym drzewku co w momęcie gdy sie przytrzymóje ppm, można tam dodać właśnie extrude i te inne gadżety ?. Czy trzeba koniecznie wchodzić w mesh i edit mesh ?. A i jeszcze jedno dobrze, że sobie przypomniałem insert w mayce jest coś w tym stylu ?. I jeszcze jedno jak wyłączyć siatke ? i w jaki sposób najlepjej robic smoth ? on ma jakieś etapy 1,2,3 coś w maxowskiego MeshSmoth lub turbo smoth wiem że na 2,3 jest w mayi potem w panelu górnym też jest smoth. Ale jeszcze nie rozkminiłem o co chodzi Dzięki
Napisano 17 Styczeń 201114 l zrob jakiegos tuta o modelingu podpatrz workflow. Duzo mozna pisac a kazdego wokflow jest inne i kazdy bedize pisal co innego. Podpowiem tylko ze narzedzia z menu mozesz wrzucac na shelfa czyli tworzyc takie przyciski to sie robi jakos shift+ ctrl+ LMC. Do "tego drzewka" tez mozna swoje skrypty podpinac i narzedzia:). Inser to edycja pivotu. To co jest fajne to snaping w maya. Trzymajac V -vertex snap, X to Grid snap i jest jeszcze duzo innych rzeczy. powodzenia
Napisano 17 Styczeń 201114 l Autor nie slidedge nie tnie wszystkiego tylko tam do ktorego edga chcesz i w danym punkcie sobie wybierasz. A ogólnie to mam problem z narzedziem zwanym Insert Edge loop tool. W momęcie gdy zrobie dane linie które chce zrobic przechodze na face np albo vertex zeby cos tam poprawic przechodze na edge i znow zaznacza nie moge go wylaczyc nie wiem w jaki sposob. Strasznie wnerwia :p. Jak to wyłączyć ? bo z tego co widze niektóre wymagają poprostu klikniecia enter i już po sprawie ale to narzędzie niechce tak zrobic. Klikam enter esc i nic.
Napisano 17 Styczeń 201114 l "Q" wciśnij. Z frustracja dodam ze robienie otworów :D mnie wqr...wia :/.
Napisano 17 Styczeń 201114 l Autor O dzieki Sebazx6z. A ten co do otworów ja będe próbowałw technice maxowskiej. Czyli przykładam cylinder włanczam magnes co vertexow wtedy używam Split Polygon Tool ładnie go objade w około i cacy łacze z resztą siatki robie smoth i ciesie sie jak małe dziecko z lizaka :p. A powiedzcie mi jak usunąć edge wraz z vertexami ?. Bo próbowałem maxkowskiego skrótu ale co ty każdy program rządzi sie własnymi prawami :P. Dodam jeszcze jedno pytanie jak sie kopiuje obiekty i zrobic symetrie ? Edytowane 18 Styczeń 201114 l przez Shogun_Warrior
Napisano 18 Styczeń 201114 l Ja usuwam edge. Potem przechodzę na vertexy zaznaczam wszystkie i delete. Usunie tylko te ca nie mają przynajmniej 3 wspólnych krawędzi. Tylko uważaj bo na plaski powierzchniach pokroju kwadrat usunie Cię te po rogach (bonie maja 3 wspólnych krawędzi:). Jak narazie innego sposobu nie mam.Co do robienia otworów tak wczoraj poprawiałem nakrętkę tylko trochę inaczej zrobiłem Zrobiłem cylinder z tyloma nudami co ma nakryta. Zostawiłem tylko tą powierzchnie która mnie interesuje. Poprzesuwałem w jednej płaszczyźnie, gdyż nakrętkę miałem już pochyloną do półki moto.
Napisano 18 Styczeń 201114 l To czego szukasz to EditMEsh>Delete Edge/VErtex tool. Symetrie robisz duplikuja obiekt jakos instancje z ujemna skala. To co jest wazne w Maya to usuwanie Histori. Usuwa wykonane deformacje na obiekcie. Cos jak collapsing stosu w Maxie. Znajdizesz to tu: Edit>Delete by type>history.
Napisano 18 Styczeń 201114 l Autor Okey zapamiętam. Dzięki za pomoc chopy. To ja ide, może coś zrobie jak będą chęci :P. Wrazie czego jeszcze tu wróce i będe dalej z was dojił z wiedzy mayi :P. Pozdrawiam ! IDZIE WIOSNA !
Napisano 18 Styczeń 201114 l O dzieki Sebazx6z. A ten co do otworów ja będe próbowałw technice maxowskiej. Czyli przykładam cylinder włanczam magnes co vertexow wtedy używam Split Polygon Tool ładnie go objade w około i cacy łacze z resztą siatki robie smoth i ciesie sie jak małe dziecko z lizaka :p. A powiedzcie mi jak usunąć edge wraz z vertexami ?. Bo próbowałem maxkowskiego skrótu ale co ty każdy program rządzi sie własnymi prawami :P. Dodam jeszcze jedno pytanie jak sie kopiuje obiekty i zrobic symetrie ? Jest jeszcze jeden bardzo fajny sposób. Chciałem go opisać ale za długo tłumaczyć... Więc zobaczcie sami: Pozdrawiam Kuba