Gość Zdezoriętowana Napisano 17 Styczeń 2011 Napisano 17 Styczeń 2011 Witam. Potrzebuję uzyskać taki efekt: na kształt chcę nałożyć materiał, który składa się ze wzoru na przeźroczystym tle. Coś na kształt haftu na tiulu. Wykonałam bitmapę (w Photoshopie) i zapisałam jako plik TIFF. Po standardowym naniesieniu na kształt półprzeźroczyste tło z photoshopa generuje się jako nieprzeźroczyste. W grę nie wchodzi żadne opacity itp ponieważ ornament (haft) ma być zupełnie nieprzeźroczysty. Bardzo proszę o pomoc. I bardzo proszę o dokładny opis wykonywanych czynności, bo jestem zdecydowanie początkująca :)
Dynamico Napisano 17 Styczeń 2011 Napisano 17 Styczeń 2011 Chyba jednak musisz to do "opacity" załadować. Ale działa to tak, że to co masz na bitmapie w kolorze czarnym będzie 100% przeźroczyste białe 0% -czyli haft zrób kolorem białym a tło lekko szare (musisz poeksperymentować ile % czarnego żeby uzyskać efekt tiulu). No i elementy nieprzeźroczyste będą miały kolor taki jaki masz ustawiony w difuse materiału.
Gość Zdezoriętowana Napisano 17 Styczeń 2011 Napisano 17 Styczeń 2011 Zrobiłam tak jak zostało mi to opisane. Haft nieprzeźroczysty, tkanina przeźroczysta. Pięknie! Tylko haft potrzebuję czarny, nie biały. Jak temu zaradzić?
sznicki Napisano 22 Styczeń 2011 Napisano 22 Styczeń 2011 Hmmm Ja mam podobny problem.Z tym ze ja chce wrzucić logo nieprzezroczyste na szkło w pełni transparentne.Tez mialem ten problem ale wlasnie udało mi sie go rozgryźć.Jest tak jak mówił Dynamico.Wrzucasz to w opcity ale majstrujesz przy mapie tam wchodzisz w Output i bierzesz np invert czy w ogóle majstrujesz tam kolorami. u mnie zadzialalo
Dynamico Napisano 22 Styczeń 2011 Napisano 22 Styczeń 2011 Musisz w takim razie przygotować jeszcze bitmapę dla "diffuse". Identyczna jak dla opacity ale elementy haftu powinny mieć kolor taki jaki potrzebujesz czyli czarny, tło białe bo taką chyba masz firankę. Mapy diffuse i opacity się nałożą i wszystko powinno być OK.
Gość Zdezoriętowana Napisano 26 Styczeń 2011 Napisano 26 Styczeń 2011 Udało się! :) Zrobiłam właśnie w ten sposób i wyszło jak należy. Bardzo dziękuję za pomoc :)
Rekomendowane odpowiedzi