mnowak35 Napisano 18 Styczeń 2011 Share Napisano 18 Styczeń 2011 Witam Pracuje na Maxsie 11 z Mentalem jako renderem. Podczas pobierania materiałów ze strony mrmaterials.com pobieram 4 elementy: -materiallibraries-z plikami Ofiice Access -map- jako piki PNG -obrazek tekstury -dokument tekstowy Word Dwa ostatnie nieistotne, Pliki PNG otwieram w edytorze materiałów poprzez:standard-mantal ray-arch&design-w diffuse klikam na kwadrat przy kolor i wybieram bitmap póżniej wybieram bitmapę którą pobrałem. Nie wiem natomiast jak w edytorze materiałów otworzyć pliki Ofifce-a.Mogę je otworzyć poprzez Open material libtary i pojawiają się tam pliki w formatach PNG i JPG ale na podglądzie widoczne są jako czarne kule. Proszę o jakieś wskazówki będę wdzięczny. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowak35 Napisano 20 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 20 Styczeń 2011 witam Koledzy pomoże ktoś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dynamico Napisano 20 Styczeń 2011 Share Napisano 20 Styczeń 2011 W edytorze materiałów pod"kulkami" masz rząd ikonek. Pierwsza z lewej -> zaznacz pole browse from -> mtl library a potem przycisk open. Wybierz bibliotekę , która Ciebie interesuje (ta ściągnięta). Jeżeli "kulka" pozostaje czarna to znaczy, że nie zostały odalezione mapy. W edytorze materiałów rozwiń roletę "maps". Powinieneś mieć zaznaczone wszystkie mapy, których wymaga dany materiał. Naciśnij przycisk po prawej stronie np. kanału "difuse" (jeżeli był zaznaczony) otworzy się kolejne okno , w którym można określić ścieżkę do mapy. Wskaż miejsce w którym masz zapisaną mapę. Nie wiem czy dość jasno to opisałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowak35 Napisano 20 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 20 Styczeń 2011 odpalam laptopa i zobaczymy czy jasno. Z jednego będę czytał na drugom tworzył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowak35 Napisano 20 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 20 Styczeń 2011 Witam. Ja jako pierwsza ikonę po lewej pod kulkami mam Get material. Ale naprowadziłeś mnie na coś innego. Pobieram materiały tak: Material editor-> wybieram standard-> material/map browser->i z biblioteki Materials->mental ray-> arch& design-> diffuse w zakładce Main Material parameters klikam kwadracik koło Color-> material/map browser-> Bitmap i dopiero wtedy pobieram materiały ściągnięte. Nie wiem czy dobrze ale obiekty się teksturują. Problem który mam załączm na ekranie poiżej: Po imporcie z biblioteki materiałów mam takie podglądy. nie wiem czy prawidłowe czy coś źle robię. pozdrawiam http://img844.imageshack.us/img844/5790/zrzutzmateriaami.jpg' alt='zrzutzmateriaami.jpg'> Uploaded with ImageShack.us[/img] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi