Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Pracuje na Maxsie 11 z Mentalem jako renderem. Podczas pobierania materiałów ze strony mrmaterials.com pobieram 4 elementy:

-materiallibraries-z plikami Ofiice Access

-map- jako piki PNG

-obrazek tekstury

-dokument tekstowy Word

Dwa ostatnie nieistotne, Pliki PNG otwieram w edytorze materiałów poprzez:standard-mantal ray-arch&design-w diffuse klikam na kwadrat przy kolor i wybieram bitmap póżniej wybieram bitmapę którą pobrałem.

Nie wiem natomiast jak w edytorze materiałów otworzyć pliki Ofifce-a.Mogę je otworzyć poprzez Open material libtary i pojawiają się tam pliki w formatach PNG i JPG ale na podglądzie widoczne są jako czarne kule.

Proszę o jakieś wskazówki będę wdzięczny.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

W edytorze materiałów pod"kulkami" masz rząd ikonek. Pierwsza z lewej -> zaznacz pole browse from -> mtl library a potem przycisk open. Wybierz bibliotekę , która Ciebie interesuje (ta ściągnięta). Jeżeli "kulka" pozostaje czarna to znaczy, że nie zostały odalezione mapy. W edytorze materiałów rozwiń roletę "maps". Powinieneś mieć zaznaczone wszystkie mapy, których wymaga dany materiał. Naciśnij przycisk po prawej stronie np. kanału "difuse" (jeżeli był zaznaczony) otworzy się kolejne okno , w którym można określić ścieżkę do mapy. Wskaż miejsce w którym masz zapisaną mapę.

Nie wiem czy dość jasno to opisałem.

Napisano
  • Autor

odpalam laptopa i zobaczymy czy jasno. Z jednego będę czytał na drugom tworzył.

Napisano
  • Autor

Witam. Ja jako pierwsza ikonę po lewej pod kulkami mam Get material. Ale naprowadziłeś mnie na coś innego.

Pobieram materiały tak:

Material editor-> wybieram standard-> material/map browser->i z biblioteki Materials->mental ray-> arch& design-> diffuse w zakładce Main Material parameters klikam kwadracik koło Color-> material/map browser-> Bitmap i dopiero wtedy pobieram materiały ściągnięte.

Nie wiem czy dobrze ale obiekty się teksturują.

Problem który mam załączm na ekranie poiżej:

Po imporcie z biblioteki materiałów mam takie podglądy. nie wiem czy prawidłowe czy coś źle robię.

pozdrawiam

<a href=http://img844.imageshack.us/img844/5790/zrzutzmateriaami.jpg' alt='zrzutzmateriaami.jpg'> Uploaded with ImageShack.us[/img]