Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,mam wymodelowana scene exterior i moj problem polega na tym: wrzucam v ray sun,max pyta mnie czy zmienic ev na vray`owski sky klikam tak.Ustawiam psychical Camera,manipuluje słoncem i w view porcie widze jak zmnienia sie kolor światła.Nastepnie biore render i wszystko by było fajnie gdyby niebo nie było albo białe albo czarne.Przejrzałem chyba wszystkie tutoriale w necie ale nic nie ma o ustawieniach ani kamery ani słonca:/ Probowałem tez wrzucic Vraysky do material editora i jedyne do czego doszedlem to ze trzeba zmiejszyc siłe słonca na 0,008 i wtedy dopiero cos widac.Nie rozumiem co jest zle i co ja zle robie,siedziałem 2 dni nad tym i nic.Jezeli ktos by mi pomógł to byłbym bardzo wdzieczny,tylko tak krok po kroku co i jak pokoleji sie robi i jakie musza byc ustaiwenia słonca i kamery zeby było widac niebo.Zazwyczaj nie pisze postów bo chce najpierw sam znalezc rozwiazanie ale czuje ze bez pomocy tutaj nic nie zrobie.Bardzo dziekuje i proszę o pomoc.Pozdrawiam! aha,affec background tez odznaczalem i w color mapping testowalem inne ustawienia niz linear ale to tez nic nie daje..

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

niestety bylem na tych stronach i wciaz nie działa:(

Napisano
  • Autor

Co mnie dziwi jeszcze to to ze mam wlaczone ligh cache i w momencie kiedy przelicza to niebo jest i jest niebieskie ale szyby ktore powinny odbijac otoczenie sa białe ale odbijaja pojedyncze elementy takie jak trawa czy pomnik ktore sa naprzeciwko.Nic juz nie rozumiem

Napisano

Masz 3 sloty do enviromentu pod F10.

Pierwszy jest od oświetlania a dwa kolejne odpowiednio do odbić i przezroczystości.

Jeżeli mówisz że szyby są białe to znaczy że za mocno na nie wpływa któryś z tych slotów.

Chyba jasno napisałem.

Napisano
  • Autor

i w te trzy wrzucic vray sky czy tylko pod pierwszy?

Napisano

Nie ma złotej metody. Do wszystkiego dojdziesz po dziesiątkach testów.

Mogę się jedynie domyślać... telepatycznie ;]

Zrób sobie dwa skaye.

Jeden pójdzie do skaylajta (pierwszy).

A drugiego podepnij do reflec/refract.

Po co dwa? A po to żeby mieć oddzielną kontrolę nad świeceniem i Twoimi białymi szybami.

Napisano
  • Autor

Kurcze pół dnia walczylem i dalej nic:/ Jesli widac niebo to wtedy budynek jest jakis ciemny:/ Mogłbym prosic o screeny z ustawieniami słonca,parametrów kamery,renderingu i ev? bo probowałem na miliard roznych sposobów ustawiac i albo tu zle z niebem albo z budynkiem ehhh