Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Otóż mam nagrany film, zwykłą cyfrówką... I chciałbym umieścić do tego filmu mój model z 3d maxa... Wie ktoś jak tak zrobić? W jakim programie? czy może 3ds max starczy.

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 3,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

zalezy od rodzaju sceny. Jak krecone z reki to zazwyczaj trzeba tracking 3d robic a to w Boujou albo PF track albo matchmover'ze. poczytaj o trakingu 3d i matchmoving'u.

Napisano

Zaraz tracking i boujou...

A o co konkretnie pytasz?

Jak to w ogóle zrobić? Żeby to logo sie tam pojawiło i już?

Czy ma sie coś z nim dziać? I co ma sie dziać?

Bo jeśłi logo ma sie pojawić i dajmy na to wisieć w rogu czy na środku to sprawa jest prosta. Ale jesli chcesz mieć bardziej zaawansowane efekty to może być bardzo skomplikowana

Napisano

z tym logiem moze sie dziac co tylko chcesz.

Normalnie robisz to tak:

-robisz tracking 3d nakreconego materialu, w ktorym chcesz umiescic logo(wlasnie np. w programie boujou),ogolnie mowiac program wyexportuje ci kamere 3d, ktora wykorzystasz np 3d maxie do ustawienia sceny

-w maxsie importujesz ta kamere a w viewporcie jako background importujesz swoj filmik

-w zaleznosci gdzie chcesz umiescic logo, jakie efekty chcesz uzyskac itd. budujesz sobie prosta scene z bryl podstawowych tak zeby pokrywaly sie z filmikiem ,dajesz im modyfikator camera map, ustawiasz materialy na matte, dodajesz logo i gotowe

Mozna to zrobic na rozne sposoby ja daje ci jeden z nich. Np jak chcesz zeby logo bylo np na ziemi robisz prostego plaina, wyrownujesz i ustawiasz zeby pokrywal sie z ziemia w filmie, reszta jak wyzej (cam map i material matte), ustawiasz logo na plainie, renderujesz. To tak ogolny koncept reszte musisz doczytac np w helpie maxa.