emace Posted January 21, 2011 Share Posted January 21, 2011 problem wygląda następująco. Kiedy przesunę za pomocą ŚPM scenę i kliknę zaraz potem zaznaczeniem jakiś obiekt, to scena odskakuje (przesuwa się trochę) Kiedy zaznaczę inny obiekt, i znowu inny, tak sobie poklikam po obiektach, to już viewPort nie odskakuje, do czasu... kiedy znowu przesunę scenę, i kliknę jakiś model, scena jednokrotnie odskoczy. Co jest nie tak ? Jest to przykre zwłaszcza, jak pracuję z dużym zbliżeniem, wtedy takie małe przesunięcie potrafi spowodować, że model znika mi z ekranu... Link to comment Share on other sites More sharing options...
emace Posted February 6, 2011 Author Share Posted February 6, 2011 (edited) witam. ponawiam pytanie. W między czasie zrobiłem reinstall win7, zainstalowałem maxa, i problem który opisałem miałem już na dzień dobry. Co jeśli zależy to konkretnie od danego modelu ? edit jeszcze raz przyjrzałem się programowi, i stwierdzam, że niby tak na prawdę jest ok, dopóki raz zaznaczyłem/wybrałem obiekt, rozglądam się z altem i wędruje po scenie za pomocą wciśniętej rolki. Ale w momencie kiedy kliknę lpm na dany obiekt, a potem się chcę na przykład obrócić, lub przesunąć w prawo, to obiekt mi odskakuje. Jak jest duży zoom, to obiekt mi zniknie z ekranu, a jak jest duże oddalenie, to ten odskok jest naturalnie nieznaczny. Wtedy muszę wcisnąć shift+z, żeby cofnąć ostatnią akcję poruszania się w scenie. Cofam to co powiedziałem, że dzieje się tak w przypadku jednego tylko dokumentu. Dzieje się tak w każdym przypadku. Jak można doprowadzić do totalnego resetu 3dsmaxa ? Edited February 6, 2011 by emace Link to comment Share on other sites More sharing options...
guru Posted February 6, 2011 Share Posted February 6, 2011 a w czym kolega pracuje;> Link to comment Share on other sites More sharing options...
emace Posted February 6, 2011 Author Share Posted February 6, 2011 (edited) och, faktycznie, gapa ze mnie :p pracuję w 3DSMax2010, z zauważonych rzeczy jeszcze - stwierdzam, że dzieje się to wtedy, kiedy użyję narzędzia zaznaczania, wtenczas ten charakterystyczny kursor "krzyżyk" zamienia się na standardowy arrow, i jeśli nim kliknę gdziekolwiek, scena odskakuje. Proszę o pomoc, bo w takich warunkach cierpliwości mi starcza na pięć minut :( edit: wystarczy nawet wtedy wcisnąć jakikolwiek klawisz na klawiaturze, by wystąpiło to odskocznie ;/ Edited February 6, 2011 by emace Link to comment Share on other sites More sharing options...
emace Posted February 6, 2011 Author Share Posted February 6, 2011 znalazłem jakieś połowiczne rozwiązanie. Mianowicie jak wybiore model i wcisnę kłodkę (selection lock toggle) to kamera mi już nie odskakuje. Dobre chociaż to, ale ogranicza mi to dostę do reszty obietków, co mi się nie podoba ;/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebx Posted February 6, 2011 Share Posted February 6, 2011 Ten komunikat informuje Cie o tym że w scenie jest użyty materiał silnika którego nie Masz zainstalowanego a w tym wypadku vray, zainstaluj vraya i komunikat powinien zniknąć.pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
emace Posted February 6, 2011 Author Share Posted February 6, 2011 a jak mogę w scenie odszukać ten materiał ? bo nie ukrywam, że jest całkiem prawdopodobne że mi się on przypadkiem dostał i raczej na 100 % to jest zbędne. dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebx Posted February 6, 2011 Share Posted February 6, 2011 Użyj tego skryptu ,przywraca wszystkie materiały na standardowe $*.material=undefinder Link to comment Share on other sites More sharing options...
emace Posted February 6, 2011 Author Share Posted February 6, 2011 ten skrypt w ogole pozbawia wszystkich obiektów tekstur Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebx Posted February 6, 2011 Share Posted February 6, 2011 Tak,ale innego wyjścia raczej nie ma oprócz zainstalowania vraya lub wyczyszczenia materiałów, przecież nie Wiesz chyba który to materiał . Link to comment Share on other sites More sharing options...
La R Posted February 6, 2011 Share Posted February 6, 2011 Spróbuj tego removeMissingPlugins. RK. Link to comment Share on other sites More sharing options...
emace Posted February 6, 2011 Author Share Posted February 6, 2011 La R pomogło :) ale niestety, nie rozwiązało to mojego problemu, dla którego ten temat tak naprawdę powstał. Myślałem, że to może być przyczyna, ale myliłem się ;/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
emace Posted February 6, 2011 Author Share Posted February 6, 2011 jeszcze raz przyjrzałem się programowi, i stwierdzam, że niby tak na prawdę jest ok, dopóki raz zaznaczyłem/wybrałem obiekt, rozglądam się z altem i wędruje po scenie za pomocą wciśniętej rolki. Ale w momencie kiedy kliknę lpm na dany obiekt, a potem się chcę na przykład obrócić, lub przesunąć w prawo, to obiekt mi odskakuje. Jak jest duży zoom, to obiekt mi zniknie z ekranu, a jak jest duże oddalenie, to ten odskok jest naturalnie nieznaczny. Wtedy muszę wcisnąć shift+z, żeby cofnąć ostatnią akcję poruszania się w scenie. Cofam to co powiedziałem, że dzieje się tak w przypadku jednego tylko dokumentu. Dzieje się tak w każdym przypadku. Jak można doprowadzić do totalnego resetu 3dsmaxa ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
La R Posted February 6, 2011 Share Posted February 6, 2011 Totalny reset masz przez usunięcie 3dsmax.ini. Dzieje się tak samo gdy wycentrujesz widok na obiekcie ( klawisz z ) ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
emace Posted February 6, 2011 Author Share Posted February 6, 2011 po wciśnięciu klawisza Z, dzieje się tak samo. Sprawa jest strasznie frustrująca ;/ usuniecie pliku .ini nic nie dało ...i teraz tak, jeszcze coś zauważyłem. Na opisywane tu zachowanie program jest najbardziej czuły, jeśli użyję obracania się za pomocą alta+rolka. Jeśli rozejrzę się, następnie w kolejności, kliknę LPM na obiekt to piwot przeskakuje w jakieś inne miejsce na scenie, i wreszcie kiedy poruszę się po scenie, obiekt centruje się w nowym położeniu piwota, co jest właśnie tym zjawiskiem który cały czas tu opisuję, mianowicie tym "odskoczeniem" Link to comment Share on other sites More sharing options...
emace Posted February 15, 2011 Author Share Posted February 15, 2011 jakieś pomysły? problem nadal istnieje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
emace Posted February 21, 2011 Author Share Posted February 21, 2011 jak jestem w widoku perpective, to tak się nie dzieje, jest idealnie. W widoku ortographic występuje ten problem. jak zaczynałem prace i iżywałem ten widok, było ok, dopiro ostatnio się spartaczyło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest fishinthewater Posted February 28, 2011 Share Posted February 28, 2011 Hej, miałem podobny problem z tym odskakującym widokiem po kliknięciu rolki. U mnie wystarczyło zmienić pozycje drugiego ekranu, który był położony trochę wyżej niż ten pierwszy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
emace Posted March 1, 2011 Author Share Posted March 1, 2011 dzieki, ale to nie to ;/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts