Skocz do zawartości

*.dwg w Maxie [import]

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Pytanie wydaje mi się, że dość podstawowe, a jednak nic o tym nie wiem. Chcę otworzyć w maxie plik *.dwg. Niestety wychodzi to bardzo fatalnie. a szczerze mówiąc w ogóle nie wychodzi. max ewidentnie otworzył COŚ ale niczego nie widać. Mam scenę pełną niewidocznych rzeczy. komp muli a ja nic nie mogę zrobić. Czy znacie może jakąś dobrą wskazówkę gdzie ogarnąć ten temat? a może temat dwg w maxie to raczej lipa i padnie inna propozycja?

dzięki, pzdr

marcinW

• Odpowiedzi 11
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

Często robię import z CAD do Max. Zwróć uwagę na "rescale" - często jednostki są rozbieżne. Ważny jest równiaż "sposób" importu ze względu na to co chcesz robić później - lista rozwijana Derive AutoCAD..... No i jeszcze druga zakładka - Layers. Tu możesz wybrać warstwy do importu. Nie zawsze przecież wszystko jest potrzebne a na pewno nie różnego rodzaju atrybuty, które mogąbyć podpięte pod obiekty Cada

Napisano

dzięki za odpowiedź. już zaglądam do skryptu. wrzucam też screena z tego jak wygląda sprawa. widać, że położenie w X i Y jest jakieś kosmiczne a elementów od groma. jednak nic nie widać.

Napisano

Dynamico - na to też zwrócę uwagę. w sumie możliwe, że z tymi jednostkami jest kłopot. a jest szansa, że poradzę sobie z tym posiadając samego maxa bez CADa?

Napisano

Tak. Przy imporcie musisz tylko zaznaczyc rescale i wybrac jednostki, w ktorych byl rysowany projekt. Nie chodzi tutaj o to co jest ustawione we wlasciwosciach projektu tylko to, w czym byl rysowany projekt.Dla przykladu, w ustawieniach sa milimetry, ale ktos tego nie zmienil i zamiast 1m narysowac jako 1000 jednostek w cadzie, rysuje 100 (cyzli w cm). W takim wypadku wybierasz przy imporcie cm. Czesto te 2 rzeczy sa mylone.

Napisano

w sumie to niestety nie pomaga. mam 4 pliki. jeden z nich jednak się otwiera na tyle, że coś się pokazuje - dlaczego akurat ten, nie wiem. ale to co widać to raczej jakiś bałagan niż projekt.

Napisano

w acadzie rozbij wszystkie bloki(kilka razy ponieważ bloki mogą zawierać inne bloki), zrób drawing utilities>purge i wyrzuć w insert>external reference wszystkie ścieżki do ewentualnych bitmap i zapisz na wszelki wypadek do starszego formatu np. 2004. Powinno pomóc.

ps: to płaski rysunek czy model?

Napisano

dzięki. kłopot w tym, że jeszcze nie mam CADa. będzie dopiero w poniedziałek. stąd moje pytanie, czy jestem w stanie poradzić sobie z tym problemem z poziomu maxa. nie wiem czy to rysunek czy model. temat jest trochę skomplikowany... ale muszę otworzyć te plany i użyć je jak trzeba :)