Napisano 22 Styczeń 201114 l Witam, Pytanie wydaje mi się, że dość podstawowe, a jednak nic o tym nie wiem. Chcę otworzyć w maxie plik *.dwg. Niestety wychodzi to bardzo fatalnie. a szczerze mówiąc w ogóle nie wychodzi. max ewidentnie otworzył COŚ ale niczego nie widać. Mam scenę pełną niewidocznych rzeczy. komp muli a ja nic nie mogę zrobić. Czy znacie może jakąś dobrą wskazówkę gdzie ogarnąć ten temat? a może temat dwg w maxie to raczej lipa i padnie inna propozycja? dzięki, pzdr marcinW
Napisano 22 Styczeń 201114 l a mozesz dac wiecej detali? Bo importowanie dwg do maxa to raczej norma jesli chodzi o plany architektoniczne i zwykle dziala bez problemu. Co do masy niewidocznych rzeczy, ten skrypt ostatnio odkrylem i niezle sobie radzi, chociaz czasem trwa ladnych pare minut zanim przemieli wszystko. http://www.scriptspot.com/3ds-max/scripts/dwg-cleanup
Napisano 22 Styczeń 201114 l Często robię import z CAD do Max. Zwróć uwagę na "rescale" - często jednostki są rozbieżne. Ważny jest równiaż "sposób" importu ze względu na to co chcesz robić później - lista rozwijana Derive AutoCAD..... No i jeszcze druga zakładka - Layers. Tu możesz wybrać warstwy do importu. Nie zawsze przecież wszystko jest potrzebne a na pewno nie różnego rodzaju atrybuty, które mogąbyć podpięte pod obiekty Cada
Napisano 22 Styczeń 201114 l Autor dzięki za odpowiedź. już zaglądam do skryptu. wrzucam też screena z tego jak wygląda sprawa. widać, że położenie w X i Y jest jakieś kosmiczne a elementów od groma. jednak nic nie widać.
Napisano 22 Styczeń 201114 l Autor Dynamico - na to też zwrócę uwagę. w sumie możliwe, że z tymi jednostkami jest kłopot. a jest szansa, że poradzę sobie z tym posiadając samego maxa bez CADa?
Napisano 22 Styczeń 201114 l Tak. Przy imporcie musisz tylko zaznaczyc rescale i wybrac jednostki, w ktorych byl rysowany projekt. Nie chodzi tutaj o to co jest ustawione we wlasciwosciach projektu tylko to, w czym byl rysowany projekt.Dla przykladu, w ustawieniach sa milimetry, ale ktos tego nie zmienil i zamiast 1m narysowac jako 1000 jednostek w cadzie, rysuje 100 (cyzli w cm). W takim wypadku wybierasz przy imporcie cm. Czesto te 2 rzeczy sa mylone.
Napisano 22 Styczeń 201114 l Autor rozumiem. jednak nie wiem jakie były jednostki w projekcie. będę musiał próbować po kolei :)
Napisano 22 Styczeń 201114 l Autor w sumie to niestety nie pomaga. mam 4 pliki. jeden z nich jednak się otwiera na tyle, że coś się pokazuje - dlaczego akurat ten, nie wiem. ale to co widać to raczej jakiś bałagan niż projekt.
Napisano 22 Styczeń 201114 l w acadzie rozbij wszystkie bloki(kilka razy ponieważ bloki mogą zawierać inne bloki), zrób drawing utilities>purge i wyrzuć w insert>external reference wszystkie ścieżki do ewentualnych bitmap i zapisz na wszelki wypadek do starszego formatu np. 2004. Powinno pomóc. ps: to płaski rysunek czy model?
Napisano 22 Styczeń 201114 l Autor dzięki. kłopot w tym, że jeszcze nie mam CADa. będzie dopiero w poniedziałek. stąd moje pytanie, czy jestem w stanie poradzić sobie z tym problemem z poziomu maxa. nie wiem czy to rysunek czy model. temat jest trochę skomplikowany... ale muszę otworzyć te plany i użyć je jak trzeba :)
Napisano 22 Styczeń 201114 l moim zdaniem musisz znaleźć kogoś z cadem, z poziomu maxa niewiele da się zrobić. może sciągnij triala? ps: albo ściągnij to http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/pc/index?id=6703438&siteID=123112 bezpłatna przeglądarka, powinna tam być opcja "convert" i zamień na najstarsza wersje dwg jaka jest możliwa, potem import. Edytowane 22 Styczeń 201114 l przez peter_muler
Napisano 22 Styczeń 201114 l Autor dzięki. tak zrobię. albo jedno, albo drugie. dam znać jutro jak efekty.