Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich.

Planuję kupić jakiś monitor z głównym przeznaczeniem do gier, dalej do grafiki 3D no i do filmów. Wydaje mi się, że najlepszą opcją będzie 1920x1200 ze względu na pracę w 3ds Max - jednak to zawsze większy obszar roboczy niż w 1920x1080. Odwzorowanie kolorów chyba nie ma takiego znaczenia jak w pracach 2D. Istotniejszy byłby brak smużenia tak myślę. Zakres kwotowy raczej niski w granicach 900-1200 zł - no do 1500 zł.

Szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia co wybrać. W tej kwocie chyba nie ma co liczyć na jakieś cuda wianki. Byleby nie był gorszy od Samsunga 173PPLUS, na którym działam od kilku lat i sobie chwalę.

Trochę szkoda, że w tej rozdziałce nie ma nic na LEDach bo to jednak byłoby lepsze podświetlenie a tym samym pewnie też lepszy obraz.

Proszę o radę w wyborze odpowiedniego sprzętu.

P.S.

W 3d powoli zaczynam dopiero raczkować ;)

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 2,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Zaczął bym od tego że podświetlenie led w tańszych monitorach przekłada się jedynie na niższe zużycie prądu i "cieńkość" obudowy a nie na równomierność podświetlenia. Wiec raczej nie zawracał bym sobie tym parametrem głowy.

Gdyby to jednak było dla Ciebie istotne, to z podświetleniem ledowym masz Benq VW2420H 24" MVA za ~860 zł:

- http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/24_BenQ_VW2420H-3519/strona/12566.html

Problem tylko taki że nie ma regulacji wysokości, posiada błyszczącą obudowe no i smużenie nie jest zbyt niskie.

Z innych propozycji godnych rozważenia w założonym budżecie to:

- Nec EA231WMI - 23", 1920x1080, IPS, ~1350 zł

- Dell U2311H - 23", 1920x1080, IPS, ~1000 zł

- HP ZR24w - 24", 1920x1200, IPS, ~1450 zł

Co do smużenia tych monitorów to niestety nic Ci nie powiem bo nie jest to dla mnie istotny parametr.

Jesli chodzi o rozdzielczość (1920x1200 czy 1920x1080) to pewnie że lepiej mieć wyższą, ale nie jest to jakaś zasadnicza różnica. Proporcje 16x9 lepiej sie sprawdzą w grach i filmach, ale w maxie, PS, AE czy LR również jest bardzo fajnie.

Napisano
  • Autor

Z 3 skrótów co zarzuciłeś to załapałem tylko photoshopa :P Jednak 120 px to całkiem nie mało imho jeśli po szerokości jest dokładnie tyle samo.

Napisano

AE - Adobe after effects, LR - Adobe Photoshop Lightroom,

EDIT: Ale ze mnie górnik:D

Edytowane przez Lucek

Napisano
  • Autor

No to padło na DELLa U2311H. Jednak mniejszy ale tylko 900 zł to chyba warto :P