Buckey Napisano 30 Styczeń 2011 Share Napisano 30 Styczeń 2011 (edytowane) Witam :) Chciałbym się pochwalić moją najnowszą animacją. Ukończyłem ją kilka miesięcy temu, ale dopiero teraz znalazłem czas, żeby to wszystko zebrać i umieścić na forum. Wszystkie elementy składowe animacji wykonałem sam. Począwszy od scenariusza, storyboardu, modelowania i rigowania, animowania, texturowania, compositingu a skończywszy na udźwiękowieniu i muzyce z gotowych sampli :) Animację zaczynałem na 3ds Max’ie 2010 (32 bit). Ale kiedy doszedłem do etapu, gdzie w ujęciu musiałem pokazać cały ośrodek narciarski (cały teren, budynki, auta, drzewa) okazało się, że 4 GB ramu (de facto 3GB) to za mało dla mentala. Nawet Backburner i stripes nie dawał rady. Przesiadłem się więc na Win7 64 bit i dołożyłem kolejne 4 GB ramu. I to pomogło :) Renderowałem głównie w mentalu a do niektórych efektów łączonych w compositingu i masek używałem scanline. Do rigowania i animowania postaci używałem CATa. Programy: - 3ds Max 2010 i 2011 (EasyNAT, CAT) - After Effects 7 - Composite 2011 - Premiere PRO 2 - Photoshop CS2 - Illustrator CS2 - Audition 2 Zamieszczam jeszcze kilka obrazków z tworzenia całej animacji: A tutaj przykładowe textury i model Snowbordzisty: No i cały ośrodek: Edytowane 24 Luty 2011 przez Buckey Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skorpion85 Napisano 30 Styczeń 2011 Share Napisano 30 Styczeń 2011 no całkiem niezłe :) jestem narciarzem i powiedział bym że mnie zainteresowałeś :D szkoda że w filmiku tak mało wstawek (tylko z początku) z tymi animacjami zjazdu. P.S. Ile lat siedzisz w grafice?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubi Napisano 31 Styczeń 2011 Share Napisano 31 Styczeń 2011 Mnie również się spodobało. Gratuluję projektu - widać ogrom włożonej pracy - ile czasu zajął Ci cały proces produkcji tej prezentacji? To projekt komercyjny (to na prawdę powstaje?)? Zawsze jest się czego czepić jednak moim skromnym zdaniem osiągnąłeś fajny efekt przy zastosowanych środkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 31 Styczeń 2011 Share Napisano 31 Styczeń 2011 Wyszło super. Tylko ta typografia koszmarna ;) szkoda, ze nie miales lepszej renderfarmy, bo te sekwoje i brak dobrego samplingu, troche przeszkadza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buckey Napisano 31 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 31 Styczeń 2011 (edytowane) skorpion85 - też chciałbym aby było tych wstawek więcej... :) ale musiałem wybrać kompromis pomiędzy zainteresowaniem widza szybkimi ujęciami i dalszymi informacjami, które musiałem przekazać. W grafice siedzę 12-15 lat - zainteresowanie zaczęło się od 3D Studia R4 pod DOSa :) Hubi - nad projektem siedziałem ok 1,5 roku z drobnymi przerwami. Tak, to projekt komercyjny, ale jest pewne opóźnienie z powodu protestu ekologów, zresztą jak zwykle przy tego typu przedsięwzięciach. ola-f - pracowałem na dwuprocesorowej jednostce Intel Xeon 3,2 Ghz (w sumie 4 wątki), wiekowy sprzęt i dlatego widać, że starałem się jak mogłem :) Przykładowo jedna klatka z najbardziej skomplikowanych ujęć liczyła się ok 20-30 min. Cieszę się, że Was zainteresowała ta animacja, takie było założenie :) Edytowane 31 Styczeń 2011 przez Buckey Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi