Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Poradzcie cos kochani w tym temacie, tzn. jakim pluginem czy narzedziem mozna wyeksportowac obiekt z maxa, aby mozna go bylo \"uzyc\" we Flashu jako obiekt 3d oczywiscie.

Czy w ogole sie da? oraz jakie sa ewentual;ne ograniczenia (wielkosc tekstur, limit polygonow - te sprawy) itd.

Nie mam pojecia o programowaniu we Flashu, a znajomy mnie neka w tym temacie - chodzi o rozszerzenie dzialalnosci w ofercie projektow stron www o mozliwosc prezentacji 3d na stronach itp.

Bede \"dźwięczny\" za pomoc.

pozdr

MareG

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 2,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

z Flashem mam raczej małe doświadczenie ale wydaje mi się że nie można do Flasha importować obiektów 3d, jedynie możesz wyeksportować animacje z Maxa jako flashowy filmik swf (za pomoca Swift 3d lub pluga Vecta3D-Max ) i potem zaimportować do Flasha, ale to będzie tylko animacja 2d, a nie obiekt 3d

Napisano
  • Autor

Dzieki marcoos, przynajmniej wiem ze tym sposobem sie nie da. A wiesz moze czy jakos inaczej sie da? Czy istnieje jakis niezalezny plugin do przegladarek umozliwiajacy \"pokazanie\" i manipulacje oteksturowanych obiektow 3d ?

pozdr

Napisano
  • Autor

Juz sie dowiedzialem ze to sie da zrobic programem Director. Obiekty nalezy wyeksportowac z maxa eksporterem Shockwave, a potem juz inna bajka.

No a moze jest jeszcze jakas inna ciekawa metoda?

Wszystkie sugestie mile widziane

Napisano

a czy to (Director) nie działa na tej zasadie że obiekt 3d importuje się do Directora, ale z Directora do Flasha MX to już da się zaimportować tylko animacje 2d (swf) ??? pytam bo sam jestem ciekaw jak to jest z 3d we Flashu :)

jest tęż coś takiego jak VMRL (ale pewnie o tym wiesz), fajna rzecz bo w nim nic nie jest zamieniane na 2d, obiekt umieszczony na stronie jest naprawdę w 3d, można sobie go obejrzeć z każdej strony,, jeżeli jest to np model budynku, to można sobie po nim pospacerować itd.

Napisano
  • Autor

Marcoos nie mam pojecia jak to jest z tym Directorem ale zobacz to:

http://www.b2.art.pl/shockw/test.htm

To przyklady goscia, ktory mi takie rozwiazanie zasugerowal. W sumie to ten obiekt chyba nie jest tak calkiem 3d, ale o takie cos wlasnie by mi chodzilo

pozdr

Marek

[Edited on 11-2-2003 by MareG]

Napisano

Też miałem problem z połączeniem Flasha, Directora i 3ds maxa.

Nowy Director 9.0 (czyli MX) nie ma importera do MAXa (albo ja go po prostu nie znalazłem) i dlatego musiałem tworzyć filmy QuickTime\'a w 3ds max\'ie, a potem umieszczać je w Director\'ze.

Małe wyjaśnienie: wszystkie te modele i animacje były mi potrzebne do stworzenia prezentacji multimedialnej właśnie pod Director\'em.