Napisano 6 Luty 201114 l Witam, zaczynam zabawę z Zbrushem i mam takie pytania: 1. Gdy robię model w Zbrushu i wypalam mape normal, czy musze mieć ten model dokładnie zmapowany ? Na tutorialach widzę że nikt nie mapuje modelu, poprostu wypala normalke .. więc skąd 3ds max po imporcie normalki wie jak ja nałożyć ? 2. Gdy mapuje model w Zbrushu UVMasterem to muszę to robić na jak najniższej rozdzielczości tak ? I to mapowanie pasuje do wyższej rozdzielczości modelu ? Z góry dzięki za odpowiedzi. pozdrawiam.
Napisano 6 Luty 201114 l Ad 1: z tego co wiem to zbrush i tak sobie zrobi UV ale sa one totalnie nieuzywalne np w photoshopie, zmapowany jest kazdy face osobno z nizszego subdivision. 3ds max je odczyta ale nie zedytujesz tej mapy, wiec lepiej zrobic samemu na low resolution np w maxie albo w zbrushu UVMasterem Ad 2: najlepiej zrobic z najnizszej rozdzielczosci ale jak zaczales rzezbic od np sphere czy boxa i wyrzezbiles glowe to wez subd. level jak najnizszy i jak najbardziej podobny do koncowego rezultatu.To tak w uproszczeniu, wszystko zalezy od modelu.
Napisano 7 Luty 201114 l Mam tutorial Kingsliena w tej sprawie, gdzie robił jakieś kosmiczne kombinacje z Mają i ZBrushem w UV z umiarkowanym rezultatem i powiedział ,ze w tej sprawie jest kompletny chaos systemowy między programami i lepiej sobie dać spokój z przenoszeniami i eksportami UV tylko robić to od a do z w tej aplikacji , w której kończysz pracę.
Napisano 7 Luty 201114 l Z chwila nastania Zbrusha 4 i GoZ sprawa sie troche rozjasnia i calkiem dobrze wszystko funkcjonuje. Robilem proby z UVMasterem i GoZ na niezbyt skomplikowanych modelach i wszystko dzialalo tak jak trzeba. Mormalnie nie bedziesz mial problemow jak zrobisz low poly np. w maxie zmapujesz to w maxie i dalej robisz wszystko w ZBrushu.