Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

No chyba przyszedł powoli czas na wymianę karty graficznej. Nie interesowałem się sprzętem od prawie 2 lat, więc nie specjalnie wiem co w trawie piszczy aktualnie.

Potrzebuję czegoś co będzie działać na płycie głównej Abit IP35-e (nie mam zamiaru na razie wymieniać płyty - to komputer do modelowania tylko i wyłącznie).

W tej chwili mam Nvidia GeForce 7900GS, ale że umiera powoli śmiercią naturalną(zrobiwszy wcześniej duuuużo dobrego).

Co byście doradzili w tej chwili? (fajnie było by jeśli karta miała by pasywne chłodzenie).

tutaj opis płyty głównej: Abit IP35-e.

Z góry dzięki za pomoc.

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 2,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Zdecydowanie geforce z seri 2xx np. 285 , z kartami serii 4xx i 5xx w maxie sa problemy. Ewentualnie tanszego jakiegos radeona 4870 lub 4890. Z pasywnymi jest taki problem ze jak niemasz przewiewnej budy to moze zaliczyc szybki zgon.

Napisano

Mam GTX 460 Gainwarda 2 GB. Z czystym sumieniem nie mogę polecić, z tego powodu co Predator mówi, czyli przymulania viewporta w bardzo konkretnych sytuacjach * ale - mówię o Gainwardzie, bo zależy Ci na ciszy, a ta 460 jest niesamowicie kulturalna. Praktycznie jej nie słychać. Daje o sobie znać dopiero przy dłuższym renderowaniu w Octane (nie dziwię się, 100%-owe obciążenie karty)

Porównaj wyniki hałasu z jakichś recenzji, jeśli są takie same dla 285 to to może być dobry deal dla Ciebie.

* np. przy 6-milionowym meshu wyswietlanym jednostronnie jest 60 FPS, a kiedy scianki sa dwustronne spada do 6 FPS. A z kolei w Mudboxie nie ma problemów. Widzę że zawsze w tych sytuacjach 1 lub 2 rdzenie CPU są obciążone stuprocentowo - zależnie od ustawień w panelu Nvidii. Dlaczego tak jest? nie mam pojęcia... trzebaby mądrzejszych ode mnie pytać

Edytowane przez muody