Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam. Jestem całkiem nowy na forum i w temacie modelowania 3D, i niestety będe pewnie wielokrotnie potrzebował pomocy w banalnych sprawach na których rozwiązanie nie wpadne na forum ;) Pierwsza sprawa jaką chciałbym poruszyć to problem nierównych linii krawędzi siatki(?) przy ręcznym ich przesuwaniu, chyba najlepiej będzie jak pokaże o co mi chodzi na screenie:

forumux.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Chciałbym aby siatka była ustawiona równo z czerwoną linią, jednak ręcznie nie jestem w stanie jej ustawić idealnie (co zresztą widać). Sa jakieś sposoby na wyrównanie tej siatki? ;) Z góry dziękuje za pomoc i przepraszam za nieskładne pismo, ale nie mam pojęcia jak to opisac lepiej ;) Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 828
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nie wiem czy są narzędzia do takich operacji, ale można to zrobić na piechotę. Zaznaczasz vertexy na krawędzi do wyrównaina, oprócz początkowego i końcowego, usuwasz je backspace'm (krawedź się wyprostuje), ustawiasz vertexy początkowy i końcowy tak żeby się pokryły z czerwoną linią, a potem ręcznie cutem tniesz krawędzie które się pousuwały z vertexami.

Napisano

zaznacz chciane wertexy, zafajkuj "constrains - edge" w poly/edit geometry. Przesuń wszystkie na maxa w lewo do krawędzi, odfajkuj constraints i odsuń od krawędzi ile potrzeba.

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności