ledman Napisano 15 Luty 2011 Napisano 15 Luty 2011 Cześć! na yt.com natrafiłem na taki filmik: Interesuje mnie jak ten gość zrobił efekt z 1:05, który nazwał "zip-a-toon" color? Konkretnej odpowiedzi nie znalazłem na google'ach :*( Może ktoś wie gdzie tego szukać?vray toon oraz paint'n'ink wiem gdzie znalezc natomiast nie wiem co z tym szrafem? pozdrawiam
stormwind Napisano 15 Luty 2011 Napisano 15 Luty 2011 W materiale Ink 'n Paint w zakładce pant controls, możesz ustawić tekturę w slocie shaded, która bedzie mieszała się z kolorem w zacienionych partiach materiału.
ledman Napisano 16 Luty 2011 Autor Napisano 16 Luty 2011 Renderują mi się paski, ale razem z białym tłem z bitmapy. Gdzie ustawić alfe? żeby tylko czarne paski się renderowały?
stormwind Napisano 16 Luty 2011 Napisano 16 Luty 2011 Może podaj berdzie szczegółowe informacje, wszystko o tym shaderze znajdziesz na pewno w pomocy pod F1
ledman Napisano 16 Luty 2011 Autor Napisano 16 Luty 2011 W moim przypadku cień jest biało-czarny tak jak bitmapa wygląda. Chciałbym, żeby cień był tylko w paski czarne a zamiast bieli był kolor tej kulki. Załączam render próbny plus bitmapa która mi służy jako cień.
stormwind Napisano 16 Luty 2011 Napisano 16 Luty 2011 (edytowane) Najprościej będzie dodać tam mapę composite z warstwa koloru takiego jak obiekt a nad nią warstwa z mapą pasków z blending mode ustawionym na multiply. Najlepiej zamiast koloru bazoweg daj tam mapę VrayColor z kolorem który chcesz wybrać (w przypadku jednolitego koloru), mozesz ją wrzucic potem do mapy composite jako instance i modyfikować kolor i składową cienia za jednym razem. Aby podkręcić efekt możesz ustawić mapowanie posków jako envroment - screen, wtedy będą na całej klatce obrazu w jednej wielkości Edytowane 16 Luty 2011 przez stormwind
Rekomendowane odpowiedzi