Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Cześć!

na yt.com natrafiłem na taki filmik:

Interesuje mnie jak ten gość zrobił efekt z 1:05, który nazwał "zip-a-toon" color?

Konkretnej odpowiedzi nie znalazłem na google'ach :*( Może ktoś wie gdzie tego szukać?vray toon oraz paint'n'ink wiem gdzie znalezc natomiast nie wiem co z tym szrafem?

pozdrawiam

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

W materiale Ink 'n Paint w zakładce pant controls, możesz ustawić tekturę w slocie shaded, która bedzie mieszała się z kolorem w zacienionych partiach materiału.

inkc.jpg

Napisano
  • Autor

Renderują mi się paski, ale razem z białym tłem z bitmapy. Gdzie ustawić alfe? żeby tylko czarne paski się renderowały?

Napisano
  • Autor

W moim przypadku cień jest biało-czarny tak jak bitmapa wygląda. Chciałbym, żeby cień był tylko w paski czarne a zamiast bieli był kolor tej kulki.

Załączam render próbny plus bitmapa która mi służy jako cień.

forumgl.jpg

Napisano

Najprościej będzie dodać tam mapę composite z warstwa koloru takiego jak obiekt a nad nią warstwa z mapą pasków z blending mode ustawionym na multiply.

Najlepiej zamiast koloru bazoweg daj tam mapę VrayColor z kolorem który chcesz wybrać (w przypadku jednolitego koloru), mozesz ją wrzucic potem do mapy composite jako instance i modyfikować kolor i składową cienia za jednym razem.

Aby podkręcić efekt możesz ustawić mapowanie posków jako envroment - screen, wtedy będą na całej klatce obrazu w jednej wielkości

Edytowane przez stormwind