Archon816 Napisano 16 Luty 2011 Napisano 16 Luty 2011 Witam! Niespodziewanie natknąłem się na taki problem: Jak widać występują dziwne artefakty/czarne plamy, czarne cienie tam gdzie ich nie powinno być oraz dziwne "przenikanie tła" xD. Nie mam zielonego pojęcia czego to może być wina, ale najbardziej prawdopodobne wydają mi się ustawienia renderera (mental ray) dlatego umieściłem wątek w tym dziale. Na drugim renderze sytuacja się poprawiła, powód- usunąłem jeden z dwóch Area spot'ów, jednak jak widać problem nie do końca się rozwiązał, zwłaszcza na kasku widać nadal czarne "trójkąty": Oprócz tych Area spot'ów jest tam jeszcze Skylight, ale jego usunięcie nic nie daje więc to raczej nie jego wina. Dodam, że przy defaultowym świetle problem w ogóle nie występuje. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam serdecznie!!!
Archon816 Napisano 25 Luty 2011 Autor Napisano 25 Luty 2011 Nadal nie udało mi się znaleźć rozwiązania, ale myślę czy może to nie wina materiału? Materiał jaki jest na modelu to composite a w slotach kolejno: Base material - standard 1. materiał siatki na dnie (standard z mapą opacity), 2. kombinezon (blend - w jednym slocie arch & design, w drugim standard z zerowym opacity i w masce mapa krycia) 3. standard z self-ilumination i mapą opacity. Nie wiem czy taki materiał jak opisałem jest najlepszą drogą do uzyskania takiego efektu, bo dopiero się uczę, więc jeśli ktoś wie jak to lepiej zrobić to bardzo proszę o radę! Ewentualnie jakieś wskazówki, uwagi, co sprawdzić żeby "zdiagnozować" problem. Proszę o pomoc! Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi