Napisano 22 Luty 201114 l Witam, mój problem jest następujący: Dawno temu stosowałem pewną technikę do stawiania ścian z projektów a-cad. W internecie można znaleźć sporo filmików na ten temat a także w samym 3ds max pojawiły się jakiś czas temu nowe funkcje to umożliwiające. Ja stosowałem metodę następującą: Rysowałem Rectangle, który był zewnętrznym obrysem budynku później w tym obrysie rysowałem kolejne Rectangles które odwzorowywały wewnętrzne pomieszczenia. Pmiętam że w jakiś sposób trzeba było te wszystkie kwadraty ze sobą połączyć żeby później można je było wyciągnąć funkcją Extrude w ten sposób że powstawały solidne ściany. Bez połączenia wyciągniemy tylko te kwadraty i nic mi to nie da. Nawet jeśli się uda to później funkcją boolean wycinając okienko przy użyciu jakiegoś sześcianu będzie widoczna zewnętrzna i wewnętrzna część ścianki. Była to bardzo prosta i szybka metoda, którą stosowałem jeszcze w wersjach dosowych 3ds. Chodzi mi konkretnie o to jak połączyć ze sobą te Rectangles albo splines aby po wyciągnieciu Extrudem i wycinaniu booleanem ściana była poligonem a nie zwykłymi nie mpołączonymi fejsami. Nie chcę używać wall ani innych tego typu sztuczek typu shell. Bardzo zależy mi na odpowiedzi, z góry wielkie dzięki :)
Napisano 22 Luty 201114 l Attach. Przy okazji jak rysujesz nowe linie, to wyłącz create new object, będą wszystkie jednym splinem. edit: chodziło i o create new shape. A to attach musisz zrobić po zamienieniu kwadratu w editable spline.
Napisano 22 Luty 201114 l Tak myślałem, tylko czy używam attach mając zaznaczone wszystkie te Rectangle czy pierw zaznaczam jeden i potem dodaję kolejne? u mnie w pierwszym przypadku funkcja attach nie jest podświetlona w menu :( No nic jak wrócę do domu to sprawdzę. Dzięki stary!
Napisano 22 Luty 201114 l najpierw zaznaczasz jeden i dodajesz kolejne jak masz ich strasznie duzo to mozna skozystac z Attach Multiple