Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Max3D.pl

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Extrude dwóch zamkniętych splines

Featured Replies

Napisano

Witam,

mój problem jest następujący:

Dawno temu stosowałem pewną technikę do stawiania ścian z projektów a-cad. W internecie można znaleźć sporo filmików na ten temat a także w samym 3ds max pojawiły się jakiś czas temu nowe funkcje to umożliwiające. Ja stosowałem metodę następującą: Rysowałem Rectangle, który był zewnętrznym obrysem budynku później w tym obrysie rysowałem kolejne Rectangles które odwzorowywały wewnętrzne pomieszczenia. Pmiętam że w jakiś sposób trzeba było te wszystkie kwadraty ze sobą połączyć żeby później można je było wyciągnąć funkcją Extrude w ten sposób że powstawały solidne ściany. Bez połączenia wyciągniemy tylko te kwadraty i nic mi to nie da. Nawet jeśli się uda to później funkcją boolean wycinając okienko przy użyciu jakiegoś sześcianu będzie widoczna zewnętrzna i wewnętrzna część ścianki. Była to bardzo prosta i szybka metoda, którą stosowałem jeszcze w wersjach dosowych 3ds. Chodzi mi konkretnie o to jak połączyć ze sobą te Rectangles albo splines aby po wyciągnieciu Extrudem i wycinaniu booleanem ściana była poligonem a nie zwykłymi nie mpołączonymi fejsami. Nie chcę używać wall ani innych tego typu sztuczek typu shell. Bardzo zależy mi na odpowiedzi, z góry wielkie dzięki :)

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 681
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Attach. Przy okazji jak rysujesz nowe linie, to wyłącz create new object, będą wszystkie jednym splinem.

edit: chodziło i o create new shape. A to attach musisz zrobić po zamienieniu kwadratu w editable spline.

Napisano

Tak myślałem, tylko czy używam attach mając zaznaczone wszystkie te Rectangle czy pierw zaznaczam jeden i potem dodaję kolejne? u mnie w pierwszym przypadku funkcja attach nie jest podświetlona w menu :( No nic jak wrócę do domu to sprawdzę. Dzięki stary!

Napisano

najpierw zaznaczasz jeden i dodajesz kolejne jak masz ich strasznie duzo to mozna skozystac z Attach Multiple

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.