bombelek Napisano 6 Marzec 2011 Napisano 6 Marzec 2011 Witam, Chciałbym prosić jakiegoś miłego użytkownika forum o wyjaśnienie pewnej kwestii związanej z tworzeniem stron (głównie chodzi mi o css). Tak się składa, że mam stronkę na hostingu cba.pl. Jak to na darmowych hostingach bywa, czasem pojawia się tam wnerwiająca reklama. Obecnie pojawienie się reklamy powoduje totalne zamieszanie na mojej stronce (czesc strony mi się przesuwa w dół a część nie, przez co np. menu jest na prezentacji flashowej itp. obecnie zmieniłem położenie niektórych div-ów ręcznie) Moje pytanie brzmi: jak z pozycjonować elementy (div-y) strony aby wszystko się przesuwało razem ? chodzi o position: absolute, relative, static ? czy ktoś może mi podpowiedzieć co jest do czego, albo czego użyć aby rozwiązać mój problem ?
illy Napisano 6 Marzec 2011 Napisano 6 Marzec 2011 dajesz div jako kontenet i kolejne divy w nim, ja uzywam floatow a nie position
torm Napisano 6 Marzec 2011 Napisano 6 Marzec 2011 tak jak pisze illy, to bez znaczenia, jakie dasz im positiony, ważne, żeby wszystko było w jednym kontenerze
bombelek Napisano 7 Marzec 2011 Autor Napisano 7 Marzec 2011 mam wszystko w jednym głównym divie, pozostałe elementy, takie jak menu czy galeria w oddzielnych divach wew wnętrzu :). Dzięki za radę, popróbuję dać floaty zamiast bawić się positionem :). Dzięki dzięki.
Knysha Napisano 11 Marzec 2011 Napisano 11 Marzec 2011 Na div zewnętrzny (kontener) nadaj sobie dodatkowo position: relative -- w przypadku jeżeli będziesz pozycjonował absolutnie.
Gość Smig22 Napisano 23 Kwiecień 2011 Napisano 23 Kwiecień 2011 Jeszcze dużo zależy od kodowania, np. czy jest strict czy loose
Rekomendowane odpowiedzi