P4VV37 Napisano 6 Marzec 2011 Napisano 6 Marzec 2011 (edytowane) Jakiś czas temu zacząłem bawić się zbrushem. Znalazłem jakieś książki, tutoriale, masę zdjęć i sculptuję. Ta postać ma być muskularnym herosem. Już trochę nad nią siedziałem, ale ciężko mi samemu ocenić co jest źle i dlaczego, gdzie zrobiłem błędy. Na razie nie dłubałem nic przy nogach, teraz kończę ręce, tę ich część powyżej dłoni. Liczę na waszą pomoc, napiszcie co popsułem. Update: Edytowane 20 Marzec 2011 przez P4VV37
Tamyl91 Napisano 6 Marzec 2011 Napisano 6 Marzec 2011 Pierwsze co rzuca się w oczy: -za płaskie łopatki -zły kształt klatki piersiowej -za chude ręce i nogi -postać za bardzo wygięta do tyłu od klaty w górę
P4VV37 Napisano 8 Marzec 2011 Autor Napisano 8 Marzec 2011 Dzięki, większość z tego teraz widzę. Tylko nie jestem pewien jak poprawić klatkę, chodzi o mięsień piersiowy czy ogólny kształt? Dodatkowo: powinienem zwiększyć ostrość krawędzi między mięśniami czy zostawić tak jak jest?
Tamyl91 Napisano 8 Marzec 2011 Napisano 8 Marzec 2011 Chodzi właśnie o kształt mięśni piersiowych, powinno być mniej więcej tak (trochę przesadziłem, za daleko mi się pojechało, ale widać o co chodzi):
P4VV37 Napisano 9 Marzec 2011 Autor Napisano 9 Marzec 2011 Nogami będę się zajmował w następnej kolejności. Na razie update, nie było dużo czasu, więc nie wszystko jeszcze poprawiłem, ale może doszły jakieś błędy: Uploaded with ImageShack.us
forestt Napisano 11 Marzec 2011 Napisano 11 Marzec 2011 Ogólnie jak na początki nie jest źle, jednak popraw brzuch, okolice obojczyków, plecy, okolice tricepsów, łokcie. Pozdr!
plasti Napisano 11 Marzec 2011 Napisano 11 Marzec 2011 tutaj po mojemu, czyli skraplanie, jak zawsze :] Uploaded with ImageShack.us
P4VV37 Napisano 12 Marzec 2011 Autor Napisano 12 Marzec 2011 Niezbyt często wrzucam updaty, może to źle, ale wolę dodawać obrazki po ukończeniu jakiegoś większego etapu. Grzebałem przy wszystkim co wymienione. Obojczyki itp. będę jeszcze poprawiał w czasie tworzenia głowy. Właściwie też poprawiania bo coś na tej szyi już jest:] Ten kształt kropli trochę przesadzony jak dla mnie, ale słabszy całkiem dobrze pasuje. W każdym razie teraz ma jakieś mięśnie w nogach, sześciopak z sześciu mięśni i kilka innych ulepszeń.
forestt Napisano 12 Marzec 2011 Napisano 12 Marzec 2011 Popracuj jeszcze nad ogólna bryłą bo widać, że dalej jest nie tak. Nie warto wchodzić w większy detal skoro proporcje leżą. Przypasowałem twoją pracę do referki w miarę wysportowanego gościa, może to Ci trochę pomoże i co nieco naświetli:-) http://img192.imageshack.us/i/takietamo.jpg/
P4VV37 Napisano 13 Marzec 2011 Autor Napisano 13 Marzec 2011 Rzeczywiście,dzięki za to porównanie, trochę zapatrzyłem się na położenie mięśni i ogólnie detal, zapomniałem spojrzeć na całokształt.. Zaczynam to poprawiać:
P4VV37 Napisano 20 Marzec 2011 Autor Napisano 20 Marzec 2011 Trochę ciężki tydzień, ale wracam do roboty. Mam nadzieję że sylwetka wygląda teraz lepiej. Zacząłem dla odmiany sculptować głowę. Uploaded with ImageShack.us
Quentin Napisano 20 Marzec 2011 Napisano 20 Marzec 2011 Sylwetka dalej leży pod kątem proporcji. Za szerokie bary, za szeroko rozstawione nogi, za wysoko pępek i mięśnie brzucha. Za krótki biceps. Przedramię jest straszne.. Popatrz sobie na refki i ogólnie wygląd mięśni. Triceps też jakiś pokrzywiony. Mięśnie skośne brzucha w złym miejscu. Dłonie również nie za bardzo...
P4VV37 Napisano 20 Marzec 2011 Autor Napisano 20 Marzec 2011 Dzięki wielkie, postaram się go dostosować do jakiś ogólnie przyjętych proporcji, np. 8 głów. To że nogi są za szeroko rozstawione na prawdę ma znaczenie? Przecież to tylko kwestia pozycji. Ale nie zaszkodzi nauczyć się zmieniać pozę w z-brushu. Teraz trochę namieszałem z przedramieniem, próbowałem je poszerzyć nie przejmując się mięśniami. To się poprawi:] Dłońmi i zakończeniami nóg jeszcze się w ogóle nie zajmowałem.
P4VV37 Napisano 22 Marzec 2011 Autor Napisano 22 Marzec 2011 Krok do przodu: Na twarzy za dużo namieszałem, pokażę ją jak trochę poprawię. Dłoni i przedramion jeszcze nie ruszałem, zmieniłem proporcje, mięśnie brzucha, również skośne i położenie nóg.
Rekomendowane odpowiedzi