Napisano 6 Marzec 201114 l Jakiś czas temu zacząłem bawić się zbrushem. Znalazłem jakieś książki, tutoriale, masę zdjęć i sculptuję. Ta postać ma być muskularnym herosem. Już trochę nad nią siedziałem, ale ciężko mi samemu ocenić co jest źle i dlaczego, gdzie zrobiłem błędy. Na razie nie dłubałem nic przy nogach, teraz kończę ręce, tę ich część powyżej dłoni. Liczę na waszą pomoc, napiszcie co popsułem. Update: Edytowane 20 Marzec 201113 l przez P4VV37
Napisano 6 Marzec 201114 l Pierwsze co rzuca się w oczy: -za płaskie łopatki -zły kształt klatki piersiowej -za chude ręce i nogi -postać za bardzo wygięta do tyłu od klaty w górę
Napisano 8 Marzec 201114 l Autor Dzięki, większość z tego teraz widzę. Tylko nie jestem pewien jak poprawić klatkę, chodzi o mięsień piersiowy czy ogólny kształt? Dodatkowo: powinienem zwiększyć ostrość krawędzi między mięśniami czy zostawić tak jak jest?
Napisano 8 Marzec 201114 l Chodzi właśnie o kształt mięśni piersiowych, powinno być mniej więcej tak (trochę przesadziłem, za daleko mi się pojechało, ale widać o co chodzi):
Napisano 9 Marzec 201114 l Autor Nogami będę się zajmował w następnej kolejności. Na razie update, nie było dużo czasu, więc nie wszystko jeszcze poprawiłem, ale może doszły jakieś błędy: Uploaded with ImageShack.us
Napisano 11 Marzec 201113 l Ogólnie jak na początki nie jest źle, jednak popraw brzuch, okolice obojczyków, plecy, okolice tricepsów, łokcie. Pozdr!
Napisano 11 Marzec 201113 l tutaj po mojemu, czyli skraplanie, jak zawsze :] Uploaded with ImageShack.us
Napisano 12 Marzec 201113 l Autor Niezbyt często wrzucam updaty, może to źle, ale wolę dodawać obrazki po ukończeniu jakiegoś większego etapu. Grzebałem przy wszystkim co wymienione. Obojczyki itp. będę jeszcze poprawiał w czasie tworzenia głowy. Właściwie też poprawiania bo coś na tej szyi już jest:] Ten kształt kropli trochę przesadzony jak dla mnie, ale słabszy całkiem dobrze pasuje. W każdym razie teraz ma jakieś mięśnie w nogach, sześciopak z sześciu mięśni i kilka innych ulepszeń.
Napisano 12 Marzec 201113 l Popracuj jeszcze nad ogólna bryłą bo widać, że dalej jest nie tak. Nie warto wchodzić w większy detal skoro proporcje leżą. Przypasowałem twoją pracę do referki w miarę wysportowanego gościa, może to Ci trochę pomoże i co nieco naświetli:-) http://img192.imageshack.us/i/takietamo.jpg/
Napisano 13 Marzec 201113 l Autor Rzeczywiście,dzięki za to porównanie, trochę zapatrzyłem się na położenie mięśni i ogólnie detal, zapomniałem spojrzeć na całokształt.. Zaczynam to poprawiać:
Napisano 20 Marzec 201113 l Autor Trochę ciężki tydzień, ale wracam do roboty. Mam nadzieję że sylwetka wygląda teraz lepiej. Zacząłem dla odmiany sculptować głowę. Uploaded with ImageShack.us
Napisano 20 Marzec 201113 l Sylwetka dalej leży pod kątem proporcji. Za szerokie bary, za szeroko rozstawione nogi, za wysoko pępek i mięśnie brzucha. Za krótki biceps. Przedramię jest straszne.. Popatrz sobie na refki i ogólnie wygląd mięśni. Triceps też jakiś pokrzywiony. Mięśnie skośne brzucha w złym miejscu. Dłonie również nie za bardzo...
Napisano 20 Marzec 201113 l Autor Dzięki wielkie, postaram się go dostosować do jakiś ogólnie przyjętych proporcji, np. 8 głów. To że nogi są za szeroko rozstawione na prawdę ma znaczenie? Przecież to tylko kwestia pozycji. Ale nie zaszkodzi nauczyć się zmieniać pozę w z-brushu. Teraz trochę namieszałem z przedramieniem, próbowałem je poszerzyć nie przejmując się mięśniami. To się poprawi:] Dłońmi i zakończeniami nóg jeszcze się w ogóle nie zajmowałem.
Napisano 22 Marzec 201113 l Autor Krok do przodu: Na twarzy za dużo namieszałem, pokażę ją jak trochę poprawię. Dłoni i przedramion jeszcze nie ruszałem, zmieniłem proporcje, mięśnie brzucha, również skośne i położenie nóg.