Jump to content

Przenikanie sie materiałów

Adramel

Recommended Posts

Witam

Mam obiekt na który nałożyłem dwa materiały(materiał Mutlti/SubObiect). Część obiektu ma MatID 1 część 2. Oczywiście następuje ostre przejście między materiałem 1 a materiałem 2. Da się jakoś zrobić by przejścia pomiędzy tymi materiałami były bardziej płynne, by materiały przenikały sie na swoich krawędziach?

• Replies 6
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

O to chodzi że chce sobie ułatwić życie jak tylko się da. Szukam najprostszych metod. Mogę sobie wymyslić kilka pracochłonnych rozwiązań, ale wole te które wymagają najmniej wysiłku;) Tak, jestem leniem.

W terenie mam jeziorko i pare górek. Musiałbym "wcelować" gredientem odpowiednie miejsca. Prościej mi będzie pomalować ręcznie teksturę. Najprościej by było gdyby materiał Mutlti/SubObiect miał opcje blendingu materiałów. A nie ma. A może jakiś plugin? Materiał który by pozwalał na przenikania pomiędzy MatID 1 a 2?

A sprobuj w multi sub dac blend materialy. W jednym z nich zamienic faktyczne materialy miejscami w slotach i jako maske dac jakis waski gradient. Nie wiem czy to zadziala bo nie probowalem ale podejzewam ze kombinacji musialo by byc troche. Najprosciej bedzie pewnie namalowac texturke w ps

Co do pluginu to nie mam pojecia. Moze jest cos takiego, trzaby pogooglowac.