Skocz do zawartości

Problem z teksturowaniem

Zernat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Już od wczoraj szukam po YouTube i Googlach jak mogę nałożyć obrazek na model. To się bodajże nazywa teksturowanie bądź mapowanie tak ? A więc wpisuję te słowa po polsku, po angielsku i nic mi konkretnego nie wyskakuje. Znaczy wyskakuje ale na starsze 3ds'y. w 2011 zdjęli ten skrót "n". Czy mógłby mi ktoś pomóc ?

Z góry dziękuję.

• Odpowiedzi 5
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Dzięki bardzo. W życiu bym nie wpadł że to będzie na YouTube pod takim hasłem ^^. A jak się profesjonalnie nazywa to nakładanie obrazków ? Mapowanie, teksturowanie czy może jeszcze jakoś inaczej ?

I w nagrodę mogę zaprezentować mojego 3 już smoka 3.0. Znaczy to na razie wersja beta bo nie ma głowy.

Link: http://img155.imageshack.us/img155/7303/betatekstursmok3a.png

unwrap - czyli rozwijanie, podciagajac tlumaczenie pod maxa, oznacza rozwijanie siatki 3d na 2d. Skoro przegladales juz tutki to wiesz o czym mowa. Mapowanie, texturowanie, jak zwal tak zwal, wszystko sprowadza sie do jak najbardziej realistycznego pokrycia obiektu 3d texturka 2d. Mozesz to nazwac mapowanie UV, w przestrzeni 3d masz XYZ a w przestrzeni textury masz UV. Co do tej nagrody to jak na poczatek spoko, na srodku tulowia chyba masz rozciagniete UV, albo to efekt zamierzony.

Jest rozciągnięte bo tekturka miała wymiary 512x512. Ale doszedłem do wniosku że tak jest nawet lepiej bo tułów różni się od skrzydeł i nóg :)

I mam jeszcze takie pytanie. Czy sami robicie sobie teksturki czy może szukacie w Google Images albo może są jakieś strony gdzie są właśnie takie tekstury w dużych rozdzielczościach ?