Napisano 12 Marzec 201114 l Siema jakiś już czas temu stanąłem przed problem zrobienia koła szprychowego do motocyklu. Jako, że teraz robię kolejny postanowiłem zmajstrować w miarę łopatologicznego tutoriala ponieważ jest 1000 dotyczących felgi samochodowej i zero takiego koła. Krok 1 Obejżeć dokładnie zdjęcie koła i policzyć szprychy w tym przypadku będzie to 40 czyli po 20 na stronę Krok 2 Tworzymy zatem Tube z 80 sides (po 2 na każdy otwór) Krok 3 Naszym schematem będzie fragment z 2 segmentami ale wycinamy z 4 o tym zaraz. krok 4 Tworzymy z pomocą Autogrid cylinder 8sides krok 5 Attach krok 6.wywalam fejsy na górze cylindra plus przeciągamy to po osi Z do góry krok7. connectem dodajemy chwilowe pomocnicze loopy krok8. Włączamy sanap do krawędzi krok9. Po osi z snapujemy krok 10 wyłączamy snapa i usuwamy linie pomocnicze (backescape-loopy i werteksy) krok11 No i teraz wywalamy polygony z kawałka obręczy krok 12 zaznaczymy borderem i robimy bridge Właśnie poto zostały 4 nie 2 segmenty krok13 . Przesuwamy na oko 8-kąt potem extrude -scale-inset -zonwu extrude- delet 8-kątpolygon kork14.Wywalamy dodatkowe polygony i robimy chamfer krok 15 robimy 1 kopię za pomocą rotate ze snapowaniem do kąta 9`(wynika to z 360` /40 elemntów = 9stopni) Mirrorujemy ten drugi kawałek i attac***emy i weldujemy ze sobą. Warto też sobie trochę teraz poprawić szerokość krok 16. zaznacz końcowe werteksy ( to się opłaci za chwilkę). krok 17 obracamy z shiftem o 18 stopni na 19 kopii atac***emy wszystkie kawałki. Przechodzimy do wierzchołków - wszytskie miejsca styku kawałków są już zaznaczone :) Robimy weld z jakąś mała wartością i mamy już całą obręcz. extrude bocznych ścianek krok18. Na takiej samej zasadzie jak obręcz towrzym sobię trzymanie szprych (piastę?) z 20 otworami. krok 19. Robienia szprych też nie będe opisywał bo to tylko cylinder z łebkiem wchodzącym w obręcz. Opiszę tylko zasadę wykorzystując inną obręcz. bo nie chce mi się robić nowych szprych pasującyh do tej obręczy. Schemat na szprychy w motocyklu jest taki jak w rowerze. z piasty wychodzą każda obok z innej strony. trafiają w ten sam rząd otwrów w obręczy co 9 otworów. najlepiej z tych dwóch szprych zrobić jeden obiekt. Ponieważ piasta jest wycentrowana względem obręczy, zrób sobie jej kopie i do niej zatac***my te dwie szprychy, a potem wywalamy piastę i mamy szprych ze środkiem obrotu w centrum obręczy. Edytowane 12 Marzec 201114 l przez Smoku
Napisano 12 Marzec 201114 l Autor krok20. Obracamy o 36 stopni 9 kopii i otrzymujemy połowę szprych gotowa połówka krok 21. robimy mirrora piasty ze szprychami ustawiamy do otworów z drugiej storny obracym o 9 stopni i wszystko powinno pasować jak ulał. Jeśli zadbałeś o chamfery itd. tam gdzie trzeba to można to spokojnie wygładzić. Teraz tylko opona. I nie zapomnijcie o wentylu. Pozdrawiam Smoku:D Edytowane 12 Marzec 201114 l przez Smoku
Napisano 12 Marzec 201114 l tyyy naprawdę fajny tutek, myślałem że z felgą jest troszkę więcej zachodu :) rep + (jak będę mógł to dam :) ) salut.
Napisano 12 Marzec 201114 l Fajne Smoku, ale wiedz, że ludziom przydało by się więcej myślenia, czasem szkoda gotowe rozwiązania wykładać ;)
Napisano 12 Marzec 201114 l Wiesz Berger są takie sieroty jak ja które niezależnie od spędzonego czasu nie wymyślą. Świetny tutek. Dzięki :) + //pff... nie mogę Ci dać już repa.
Napisano 8 Kwiecień 201113 l mam problem z 3 punktem toturiala: Krok 3 Naszym schematem będzie fragment z 2 segmentami ale wycinamy z 4 o tym zaraz. Konkretnie to nie wiem jak to wyciąć? (używam wersji 2011) Zdaje sobie sprawę z tego że to są kompletne podstawy ale dopiero zaczynam bawić się grafiką więc proszę zrozumieć i pomóc :)