Smoku Napisano 12 Marzec 2011 Share Napisano 12 Marzec 2011 (edytowane) Siema jakiś już czas temu stanąłem przed problem zrobienia koła szprychowego do motocyklu. Jako, że teraz robię kolejny postanowiłem zmajstrować w miarę łopatologicznego tutoriala ponieważ jest 1000 dotyczących felgi samochodowej i zero takiego koła. Krok 1 Obejżeć dokładnie zdjęcie koła i policzyć szprychy w tym przypadku będzie to 40 czyli po 20 na stronę Krok 2 Tworzymy zatem Tube z 80 sides (po 2 na każdy otwór) Krok 3 Naszym schematem będzie fragment z 2 segmentami ale wycinamy z 4 o tym zaraz. krok 4 Tworzymy z pomocą Autogrid cylinder 8sides krok 5 Attach krok 6.wywalam fejsy na górze cylindra plus przeciągamy to po osi Z do góry krok7. connectem dodajemy chwilowe pomocnicze loopy krok8. Włączamy sanap do krawędzi krok9. Po osi z snapujemy krok 10 wyłączamy snapa i usuwamy linie pomocnicze (backescape-loopy i werteksy) krok11 No i teraz wywalamy polygony z kawałka obręczy krok 12 zaznaczymy borderem i robimy bridge Właśnie poto zostały 4 nie 2 segmenty krok13 . Przesuwamy na oko 8-kąt potem extrude -scale-inset -zonwu extrude- delet 8-kątpolygon kork14.Wywalamy dodatkowe polygony i robimy chamfer krok 15 robimy 1 kopię za pomocą rotate ze snapowaniem do kąta 9`(wynika to z 360` /40 elemntów = 9stopni) Mirrorujemy ten drugi kawałek i attac***emy i weldujemy ze sobą. Warto też sobie trochę teraz poprawić szerokość krok 16. zaznacz końcowe werteksy ( to się opłaci za chwilkę). krok 17 obracamy z shiftem o 18 stopni na 19 kopii atac***emy wszystkie kawałki. Przechodzimy do wierzchołków - wszytskie miejsca styku kawałków są już zaznaczone :) Robimy weld z jakąś mała wartością i mamy już całą obręcz. extrude bocznych ścianek krok18. Na takiej samej zasadzie jak obręcz towrzym sobię trzymanie szprych (piastę?) z 20 otworami. krok 19. Robienia szprych też nie będe opisywał bo to tylko cylinder z łebkiem wchodzącym w obręcz. Opiszę tylko zasadę wykorzystując inną obręcz. bo nie chce mi się robić nowych szprych pasującyh do tej obręczy. Schemat na szprychy w motocyklu jest taki jak w rowerze. z piasty wychodzą każda obok z innej strony. trafiają w ten sam rząd otwrów w obręczy co 9 otworów. najlepiej z tych dwóch szprych zrobić jeden obiekt. Ponieważ piasta jest wycentrowana względem obręczy, zrób sobie jej kopie i do niej zatac***my te dwie szprychy, a potem wywalamy piastę i mamy szprych ze środkiem obrotu w centrum obręczy. Edytowane 12 Marzec 2011 przez Smoku 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smoku Napisano 12 Marzec 2011 Autor Share Napisano 12 Marzec 2011 (edytowane) krok20. Obracamy o 36 stopni 9 kopii i otrzymujemy połowę szprych gotowa połówka krok 21. robimy mirrora piasty ze szprychami ustawiamy do otworów z drugiej storny obracym o 9 stopni i wszystko powinno pasować jak ulał. Jeśli zadbałeś o chamfery itd. tam gdzie trzeba to można to spokojnie wygładzić. Teraz tylko opona. I nie zapomnijcie o wentylu. Pozdrawiam Smoku:D Edytowane 12 Marzec 2011 przez Smoku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indian Napisano 12 Marzec 2011 Share Napisano 12 Marzec 2011 tyyy naprawdę fajny tutek, myślałem że z felgą jest troszkę więcej zachodu :) rep + (jak będę mógł to dam :) ) salut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Berger Napisano 12 Marzec 2011 Share Napisano 12 Marzec 2011 Fajne Smoku, ale wiedz, że ludziom przydało by się więcej myślenia, czasem szkoda gotowe rozwiązania wykładać ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirx Napisano 12 Marzec 2011 Share Napisano 12 Marzec 2011 Wiesz Berger są takie sieroty jak ja które niezależnie od spędzonego czasu nie wymyślą. Świetny tutek. Dzięki :) + //pff... nie mogę Ci dać już repa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość lofi Napisano 8 Kwiecień 2011 Share Napisano 8 Kwiecień 2011 mam problem z 3 punktem toturiala: Krok 3 Naszym schematem będzie fragment z 2 segmentami ale wycinamy z 4 o tym zaraz. Konkretnie to nie wiem jak to wyciąć? (używam wersji 2011) Zdaje sobie sprawę z tego że to są kompletne podstawy ale dopiero zaczynam bawić się grafiką więc proszę zrozumieć i pomóc :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smoku Napisano 8 Kwiecień 2011 Autor Share Napisano 8 Kwiecień 2011 zaznaczasz te 4 segmenty klikasz ctrl+i i wywalasz reszte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi