Jump to content

Jaki procesor i grafika?

Guest mmtimon

Recommended Posts

Guest mmtimon

Witam wszystkich, jestem tu nowy i to mój pierwszy post (mam nadzieję że nie zaśmiecam, jakby co to wybaczcie)

Składam kompa do grafiki (3dsmax, Vray, PS) i zastanawiam się nad procesorem i kartą graficzną. Opcje są dwie:

1. i7 980X i grafika GTX580

2. i7 970 i grafika Quadro 4000

W przypadku procesorów jest spora różnica cenowa (1600 zł), w przypadku grafiki około 1000 zł.

Pozostałe parametry:

Gigabyte GA-X58A-UD3R

4+4+4 GB RAM 1333MHz

Fortron EVEREST 800 W

HDD lub HDD + SSD

Różne opinie czytałem na temat quadro i sam nie wiem w co wierzyć:)

Dzięki z góry za rady.

Pozdro

• Replies 7
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

1.sprzęt bardziej nadający się do wymagających gier i wszystkiego czego dusza zapragnie

2.procesor jest dobry ,ma mniejszy mnożnik ale podkręca się świetnie dlatego nie warto dopłacać do 980x ,i do tego za cene 980x można mieć 990x :) ,karta graficzna możesz do tego zestawienia włożyć gtx580 ,zawsze będziesz mógł sobie w coś zagrać ,bo na quadro wątpię ,grafa nadaje się do zastosowań obliczeniowych ,lecz nie wiem jaka jest różnica między tymi kartami w programach używanych przez ciebie

jak jeszcze nie kupiłeś całego sprzętu możesz złożyć platformę opartą o chipset p67 i procesor i7 2600k który podkręca się bardzo dobrze i wydajnością jest lepszy od 980x (zależy w jakim zastosowaniu) w renderingu sprawuje się rewelacyjnie :)

Guest mmtimon

Bazując na opiniach wielu osób (m.in. tego forum) skłaniam się ku Quadro. Z bardzo prostego powodu...kompa potrzebuję do pracy a nie zabawy.

Jeśli prawdą jest, że GTX 580 ma problemy z maxem to wolę się nie pakować w taki zakup bo to się może zemścić.

Może ktoś z forumowiczów ma doświadczenie z pracą w 3dsmaxie na karcie Quadro 4000 2GB?

2600k 5ghz vs 980x 4ghz się równają ,10pkt w cbr11.5 2 tysiące warto dopłacać dla 0.xx pkt? ,to była tylko propozycja ,jak już ma podzespoły z pierwszego posta ,i7 970 + grafa do twoich wymagań.