piotrq Napisano 18 Marzec 2011 Share Napisano 18 Marzec 2011 Witam, mam problem przy renderingu animacji obiektu powleczonego futrem. Max wiesza się przy losowo wybranej klatce. Pytania z tym związane: 1. ?ak sprawdzić logi renderu (jeśli takowe są)? 2. Czy Max może wykorzystywać dysk systemowy (mam tam 7gb) przy tworzeniu renderu? I proszę ogólnie o pomoc, wszelkie sugestie mile widzane. Dodam, że nie jestem doświadczony w Maxie, proszę o przejrzyste odpowiedzi. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariushO Napisano 18 Marzec 2011 Share Napisano 18 Marzec 2011 Wiec kolego piotrq pisze ci przejrzycie, max z fur natywnym potrzebuje duzo ramu. Jesli masz go malo to nie dziwie sie ze ci wywala, jesli masz duzo to optymalizacja ustawien renderera. Jesli ustawiles ze fur maxowski ma byc renderowany przez mentala to odznacz ta opcje, bo pozera mnostwo pamieci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrq Napisano 18 Marzec 2011 Autor Share Napisano 18 Marzec 2011 Mam świadomość, że futro to wymagające zadanie, mam 6gb ramu więc tyle powinno wystarczyć. fur maxowski nie jest renderowany mentalem. możesz rozwinąć 'optymalizację ustawień rendera'? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hynol Napisano 19 Marzec 2011 Share Napisano 19 Marzec 2011 Fajnie że masz 6 GB, ale ważne na jakim systemie - jak na 32 bitowym, to niestety, możesz mieć i 128 i nic Ci to nie da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariushO Napisano 19 Marzec 2011 Share Napisano 19 Marzec 2011 zby mowic o optymalizacji to musze widziec scenke i co jest poustawiane. Nie mam innego pomyslu, skoro wywala ci podczas renderowania to najprawdopodobniej malo ramu. Czy program daje jakis komunikat jak sie wywala?Na jakim systemie pracujesz?jesli 32 bity to hynol ma racje, nie pomoze ci 6G pamieci.Czasem tez zle ustawienie jednego parametru wydluzy ci rendering o kilka godzin albo sprawi, ze program bedzie potrzebowal wiecej pamieci niz zwykle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrq Napisano 19 Marzec 2011 Autor Share Napisano 19 Marzec 2011 wszystko pracuje na 64bitach, wydaję mi się, że hardware to zły trop. przesyłam zrzuty ekranu z ustawieniami i ze scenką, jeśli coś trzeba jeszcze dosłać to mówcie. ustawienia: http://img832.imageshack.us/f/ekran.gif/ scenka: http://img64.imageshack.us/f/35213366.jpg/ Program nie wywala żadnego komunikatu, wiesza się od tak, czasem wyskoczy windowsowy "Program przestał działać'. Dlatego pytałem o to, gdzie można odczytać logi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariushO Napisano 19 Marzec 2011 Share Napisano 19 Marzec 2011 Moim zdaniem to problem systemu, scenka nie jest bardzo wymagajaca, popatrz na monitor zasobow ile pamieci ci zabiera i jak wykorzystuje procesory. Skoro max nie pokazal zadnego komunikatu to spowodowal jakis blad systemu i raczej w systemie szukalbym przyczyny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi