Jump to content

wnetrze salon : ustawienia vray

filo7

Recommended Posts

Witam! w dziale architektura wrzucalem juz podobna prace ale mysle ze ten dział jest odpowiedniejszym miejscem z takimi problmam. wiwem ze wnetrze jest do niczego , sluzy mi ono do celow doswiadczalnych ;)

Otóż ucze sie vray-a w sketchupie 7, z dnia na dzien wiem coraz wiecej , ale jeszcze wiele mi brakuje . Wnetrze ktore zamieszczam renderowalo sie na moim komputerze 22 godziny. postprodukcja w ps-ie:)

a sprzet to : i3 , 4gb ram , grafika-hd radeon 5650, nie jest to komputer stworzony do grafiki z czego zdaje sobie sprawe , ale 22 godziny to troche duzo , wizka byla robiona w rozdzielczosci ok. 1600x800.

enviroment to sky z vraya , widok za oknem wkleilem w ps, wrzucam tez ustawienia jakie mialem i baaardzo prosilbym o rady co zmienic , co zrobic zeby wygladalo to realistycznie , moze ktos mi podpowie co niepotrzebnie podkrecilem w ustawieniach , albo czego nie zrobilem jeszcze ;) prosze o podpowiedzi.

(dodam tylko ze sofa i fotel maja teksture skory czego pewnie nie widac a tez z tym walcze dlugi czas).

• Replies 3
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Witam,

Jak to mowia wszystko tkwi w ustawieniach. Ja niestey jestem jeszcze poczatkujacy, wiec nie za wiele bede Ci w stanie pomoc. Jesli uzywasz V-Raya polecalbym taki turorial opracowany przez jednego z uzytkownikow forum - claude. Bardzo fajny i przydatny na poczatek - opisuje wszystkie ustawienia.

http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=53735

Jesli mozesz tez powiedziec cos o materialach jakie uzywasz w scenie to byloby fajnie. Jesli dla dywanu uzywasz materialu fur to scena bedzie ci sie dluzej liczyla. U mnie np okazalo sie, ze render wykladala mi mapa displacement, ktora mialem na jednym z obiektow.

Mam nadzieje, ze choc troche pomoglem.

Pozdrawiam,

xaoo

dzieki! tak , displacement map nalozylem na fotel, sofe i dywan , na podloge chyba tez w sumie nie wiem po co , to to bedzie chyba przyczyna;p, a mozecie mi powiedziec cos wiecej o adaptive amount i tych ustawieniach ktore sa razem z tym? za co dokladnie odpowiadaja takze ustawienia min i max itd w irradiance, jak to powinno byc ustawione ???