Napisano 28 Marzec 201114 l Witam! Używam kontolera spring w celu animacji zachowania bezwładności przy ruszaniu i hamowaniu pojazdu (coś na wzór Segwaya). Wszystko się spisuje pięknie ale tylko wtedy gdy pojazd porusza się równolegle do którejś z globalnych osi współrzędnych, natomiast gdy ruch następuje przykładowo po łuku, następuje niepożądany przechył na bok. W kontolerze jest opcja efektyności działania siły spring na każdą oś (X,Y,Z) jednak odnosi się ona do globalnego układu współrzędnych. Może ktoś zetknął się z podobnym problemem i znalazł lekarstwo;) Mam nadzieję, że w miarę jasno przedstawiłem w czym tkwi problem, wszelkie sugestie mile widziane. Uploaded with ImageShack.us
Napisano 28 Marzec 201114 l Aby dostać się do lokalnych osi springa musisz połączyć się przez helperka ExposTransform. Czyli masz spinga powiedzmy na tym górnym helperku. Tworzysz helperka ET i linkujesz go do swojego mastera (dolnego helperka). Wybierasz espose node jako górnego helperka ze springiem. W miejscu górnego helperka tworzysz kolejnego hp o imieniu Andrzej i linkujesz go do dolnego mastera. Wystarczy teraz zWierowac hp ET jego lokalna exposed pozycje, powiedzmy X, z Andrzeja pozycja X. Wuala. Pozdrawiam.
Napisano 28 Marzec 201114 l Wielkie dzięki, nie miałem różowego pojęcia o istnieniu helpera ET, który zdecydowanie daje wiele możliwości, już zabieram się do rozkminki tematu.