Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, chciałem po raz pierwszy spróbować swoich sił w prostej animacji, według tutoriala: http://forcg.com/tutorials/particle-system/particle-dispersion-effect-using-3ds-max/

Umarłem na 11 kroku (przesuwanie gradientu). Jaki to ma cel i jak to wykonać - wiem. Problem w tym, że nawet gdy przesunę klatkę kluczową, odpowiadającą za przesunięcie barw, po to by trwało to dłużej, całość i tak kończy się tam, skąd klatkę przesunałem. Walczyłem z tym i walczyłem, zrestartowałem maxa. Teraz na tych znacznikach kolorów, gdy zapisuję klatki kluczowe - owszem animuje się, ale nie mam jak przesuwać tego na timeline'ie - nie widać tych klatek. Why? Czy może ma ktoś inny sposób na rozwiązanie tego dzikiego pomysłu?

• Odpowiedzi 3
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano (edytowane)

Sprawdzałem, jednak to nie pomaga. Google nie wiedzą nic na ten temat. :/

edit:

Próbuję klikać rmb na timeline, zmieniam konfiguracje, czasem się pojawiają keyframe'y, no ale nawet ich przesunięcie w czasie nie powoduje faktycznej zmiany. Mam KF na 1 i 2 - nagły skok w gradiencie, przesuwam KF na frame 30 - i tak to nie pomaga - ruch gradientu kończy się na frame'ie 2gim:/ Przerąbałem resztę tutoriala, poradzę sobie ze wszystkim. Czy to zależne od wersji maxa?

Edytowane przez animatrix
Napisano

KeyFrames możesz modyfikować w Curves Edytorze. Tam wyselekcjonujesz sobie kategorie w ramach jednego obiektu [np. tylko gradient w materiale, tylko ruch obiektu po osi X itd.].