Napisano 3 Kwiecień 201113 l Mam taki dziwny problem. Zrobiłem używając pflow dym; obiekty to zwykłe, płaskie poligony. Standard map, zmapowane diffuse i opacity. Problem polega na tym, że kiedy pokażę je pod innym kątem a konkretniej, kiedy poligony zaczynają się na siebie nakładać pojawia się nieprzyjemna czarna plama. Nie mam zielonego pojęcia jak się jej pozbyć. Tzn mógłbym zmniejszyć liczbę poligonów ale to nie wchodzi w grę. Miałby ktoś jakiś pomysł? wygląda to tak:
Napisano 3 Kwiecień 201113 l Autor Tak zrobiłem. Problem polega na tym, że jak kamera "patrzy" na kilka takich obiektów ("jeden za drugim") to pojawia się ta 'plama'.
Napisano 3 Kwiecień 201113 l Hmm, to szczerze mówiąc nie mam pojęcia o co chodzi :) Może coś w samym materiale dymu? Też można coś takiego łatwo zrobić Afterburn'em lub Pyrocluster'em, oba stosunkowo szybko się renderują.
Napisano 8 Listopad 201113 l Ja tak czasem miałęm jak na opacity wrzucałem .png a nie tiffa z alfą. a weź usuń opacity i pobaw się refraction w materiale i fog.
Napisano 21 Styczeń 201312 l Mam ten sam problem. Czy ktoś wie jak go rozwiązać? Próbowałem już różnych formatów, matraiałów standart, Vray2sidedMtl, VrayBlendMtl, VrayMtl, VrayMtlWrapper. Probowałem różnych optymalizacji chociażby z tego tematu: http://3d-visualisointi.blogspot.com/2010/02/tips-for-speeding-up-rendering-of-v-ray.html. Pomóżcie:)
Napisano 22 Styczeń 201312 l Blinq wielkie dzięki:) Pomogło. Wiedziałem, że to będzie jakaś prosta rzecz zmienić jeden parametr i po sprawie. Dzięki jeszcze raz.