Napisano 6 Kwiecień 201113 l Witam, od sierpnia wybieram się na studia, jeszcze tylko matura została do napisania, ale myślę, że to już tylko formalność ;) Jako, że po tylu latach chodzenia do szkoły czuję się już dość rozgoryczony tym, że muszę nosić tyle książek, postanowiłem sprawić sobie jakieś urządzenie, na które wgram ebooki czy też pdf-y z podręcznikami. Początkowo myślałem o kindleDX, ale ipad pierwszej generacji kosztuje o około 100$ więcej, a jest o niebo bardziej funkcjonalny. Poza tym, pracy się nie boję więc jak tylko będzie warto mogę dorobić do nowszego ipada. Tutaj mam pytanie głównie do posiadaczy tego cuda.. czy czytanie z niego jest rzeczywiście tak bardzo męczące dla oczu ? Czy lepiej olać dodatkowe funkcje i nabyć nowego kindle'a ? Jakie są wasze przeczucia, jakie urządzenie będzie bardziej użyteczne ? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi. pozdrawiam, Michał
Napisano 6 Kwiecień 201113 l Cytat dość rozgoryczony tym, że muszę nosić tyle książek na studia nosisz 1 zeszyt w ktorym robisz notatki. Mialem ostatnio mozliwosc poczytania sobie ksiazki na Kindle3 w pociagu, czyta sie bardzo przyjemnie i nie meczy wzroku. Ale tak serio to nie wyobrazam sobie studiowania z czegos takiego. Zwykle pisanie jakiejs pracy to uzywanie paru ksiazek, przerzucanie sie pomiedzy stronami, rozdzialami itp. Smiem twierdzic ze zwykla ksiazka jest w tym o wiele szybsza od dowolnego readera.
Napisano 6 Kwiecień 201113 l Autor dziękuję bardzo za odpowiedź. A czy miał ktoś może styczność z notatnikami elektronicznymi (http://www.comp4you.eu/tablety-graficzne/genius-notatnik-cyfrowy-g-note-7100-a4-31100028100/p-c1400570)? warto ? szczególnie jak ktoś okropnie pisze ;)
Napisano 6 Kwiecień 201113 l Tutaj była tez już podobna dyskusja: http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=65338 To dwa zupełnie różne urządzenia. To fakt, iPad potrafi więcej, ale do czytania długich tekstów, całych książek - ciężko. Ale może to tylko ja. Do gazet, czasopism - polityka, rzeczpospolita, newsweek itp... - ma to tego całkiem niezłe appsy i jest to świetnie przygotowane. Więc zależy co czytasz. W przypadku książek - Kindle bez dwóch zdań. Tylko czytanie PDFów nie jest takie proste na nim. Musisz to sobie najpierw przerobić i zupełnie inaczej wygląda specjalnie przygotowana książka dla kindle'a, a taki PDF przerobiony. Oba urządzenia są ciekawe, chociaż z takim iPadem - wstrzymałbym się i zaczekam, aż na rynku pojawi się więcej alternatyw z Androidem.
Napisano 6 Kwiecień 201113 l Cytat warto ? szczególnie jak ktoś okropnie pisze ja sam okropnie pisze, czasem mam problem z odczytaniem siebie :) ale wciaz twierdze ze jesli chodzi o szybkosc i wygode robienia notatek to dobry zeszyt A4 z twarda okladka jest nie do pobicia (pomijajac pisanie wypracowan i prac zaliczeniowych, tego bez komputera bym nie przezyl :) )
Napisano 6 Kwiecień 201113 l Ja mam i Kindla, i iPada. Kindle jest rzeczywiście lepszy do czytania długich tekstow, ale jezeli są ilustracje, to nie daje rady. Ostatnio używam do tego iPada i choć ksiazki czytam okazjonalnie, to wciagam duzo czasopism i gazet. Wzrok mi sie nie męczy, a i w ciemności mozna używać:) Do nauki chyba nie polecałbym. Niby książek nie nosisz, ale ta elektronika nie jest wygodna do wertowania. Szczegolnie kindle.
Napisano 6 Kwiecień 201113 l Autor jasne, rozumiem. Więc na razie zostanę przy zeszycie. Noo.. chyba że miałbym sprzedawać notatki ;)
Napisano 6 Kwiecień 201113 l Heh, kupiłem netbooka, dwa tygodnie pozniej iPada. Netbook leży w szufladzie i czasem go lepsza połowa bierze w podroz;)