Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Mam następujacy problem:

Zaimpotrowałem do 3dmaxa 2010 model terenu w dxf w postaci trójkątów, gdzie poszczególne kolory przypisane w kadzie do przedziałów wysokości mam w 3dmax jako oddzielne obiekty. przy wyświetlaniu w viewporcie jako Smooth+Highlights wyświetla mi się tak jakbym chciał, ale w przy włączeniu renderingu, powierzchni terenu nie widać (są tylko widoczne bryły budynków - też importowane razem z powierzchnia terenu). Przy kombinowaniu światłami widać co niektóre trójkaty, ale obraz jest zbyt ciemny i nie mogę go rozjaśnić.

Porobiłem bitmapy w określonych kolorach i ponaciągałem na poszczególne obiekty. Pojawia mi się to w viewporcie, ale i tak na renderowanym obrazku nie widać. Mam wrażenie że to proste zadanie ale gdzieś chyba o czymś zapominam. Proszę o pomoc, bo to już kolejna nocka zrwana się szykuje. Terento pas o długości około 10 km i szerokości 120m. Anamację kamery po trajektorii już zrobiłem tylko jeszcze muszę to zapisać wszystko jako film.

Bardzo proszę o jakiekolwiek wskazówki. 3dmaxa uczę się od zeszłego czwartku...Podsłyam obrazek jak to mi wychodzi.

Wicio

• Odpowiedzi 7
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Napisano
Pokaż coś wiecej. Viewport , z siatkami i bez.

Do głowy mi przychodzą odwrócone normale albo złe mapowanie.

Wielkie dzięki! Odwróciłem widok "od dołu" i wszystko jest widać na renderingu, teraz tylko muszę pokombinować jak odwrócić scenę, ale widziałem juz posty na temat odwróconych normalnych, wiec może dam sobie radę. Dzięki jeszcze raz.

Wicio

Napisano (edytowane)

Tak, już doszedłem do tego że normale mam w strone piekła ;) Jak je flipuje to jest prawie ok. Problem jest teraz taki, że część normali jest w drugą stronę w stosunku do innych i mam znowu dziury w powierzchni. Nie wiem jak wybrać normale odwrócone nie wybierając jednocześnie tych dobrych. Jak mi się uda wyselekcjonować normale te złe to już jestem w domu, ale na razie mam z tym spory klopot. Są jakieś metody na to? w skrócie :chciałbym odwrócić normale tak, aby wszystkie były w jednym kierunku.

Wicio

Edytowane przez wicio
Napisano

Sprobuje poobracać normale w cadzie, w maxsie nie wychodzi :( Próbowałem przez poligony ale też odwraca się wszystko mimo zaznaczenie ignore backfacing

Napisano

Działa jest OK. W Microstation obrócołem normale,potem wszystko do dxf i rabotajet :) Dzieki za podpowiedzi, bez nich bym błądził jeszcze długo. Pozdrawiam.

Wicio