SSparrow Napisano 12 Kwiecień 2011 Share Napisano 12 Kwiecień 2011 Witajcie Mam problem... powiem w skrócie tak obrazowo. Na scenie mam pokój, światło. Załóżmy że światło jest na srodku pokoju u góry. Poniżej światła dałem boxa. Normalnie box zasłania promienie światła i scena staję sie bardziej szara, gdzie jest opcja żeby światło (omni) nie widział tak jak by boxa i normalnie promienie docierały na całą scenę jak bez niego? Kurcze ustawiam w opcjach obiektów, w opcjach światła i nigdzie nie mogę znaleźć :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
żółty Napisano 12 Kwiecień 2011 Share Napisano 12 Kwiecień 2011 W menu omnika wybierasz exclude. Dzięki tej opcji możesz stworzyć grupę obiektów, na którą światło nie będzie miało wpływu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SSparrow Napisano 12 Kwiecień 2011 Autor Share Napisano 12 Kwiecień 2011 Robiłem tak... i w sumie problem tkwił w czymś innym. Dzięki za zainteresowanie. Ale może tak przyokazji. Czy tylko Przeźroczystość obiektu daje się przy opcji "opacity" czy też można jakoś inaczej? Bo u mnie nawet jak opacity jest na ZERO to kamera na wprost tego obiektu wychwytuje lekką szarość i dlatego mam scenę troszeczkę ciemniejszą i wejściowa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cucsoniuss Napisano 12 Kwiecień 2011 Share Napisano 12 Kwiecień 2011 to jest zalezne od ustawienia refrakcji (skala szarości - biały 100% przezierne) i IOR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi