Napisano 12 Kwiecień 201113 l Witajcie Mam problem... powiem w skrócie tak obrazowo. Na scenie mam pokój, światło. Załóżmy że światło jest na srodku pokoju u góry. Poniżej światła dałem boxa. Normalnie box zasłania promienie światła i scena staję sie bardziej szara, gdzie jest opcja żeby światło (omni) nie widział tak jak by boxa i normalnie promienie docierały na całą scenę jak bez niego? Kurcze ustawiam w opcjach obiektów, w opcjach światła i nigdzie nie mogę znaleźć :(
Napisano 12 Kwiecień 201113 l W menu omnika wybierasz exclude. Dzięki tej opcji możesz stworzyć grupę obiektów, na którą światło nie będzie miało wpływu.
Napisano 12 Kwiecień 201113 l Autor Robiłem tak... i w sumie problem tkwił w czymś innym. Dzięki za zainteresowanie. Ale może tak przyokazji. Czy tylko Przeźroczystość obiektu daje się przy opcji "opacity" czy też można jakoś inaczej? Bo u mnie nawet jak opacity jest na ZERO to kamera na wprost tego obiektu wychwytuje lekką szarość i dlatego mam scenę troszeczkę ciemniejszą i wejściowa...
Napisano 12 Kwiecień 201113 l to jest zalezne od ustawienia refrakcji (skala szarości - biały 100% przezierne) i IOR