Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Zgłaszam się do bitwy z Astonem Martinem Vantage V8. Akurat termin mi bardziej niż pasuje :)

Od tego się zaczęło, na bitwę nie zdążyłem, ale projekt zrobię...

Edytowane przez mietafix
zmiana tematu na zgodny z regulaminem

• Odpowiedzi 27
  • Wyświetleń 5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Ok, rozpoczynam delikatnie. Czytam tutki co do modelowania samochodów i robię własny jednocześnie.

efekty:

test3.jpg

mini1.jpg

Napisano

No narazie idzie dobrze, jest kilka niezgodnosci np nadkola, moim zdaniem sa bardziej wysuniete, prog boczny zawija sie pod spod, u ciebie jest prosto. No i to przetloczenie z wlotem na boku auta, dobrze by bylo juz na tym etapie je zaznaczyc.

Napisano
  • Autor

mimo zakończenia konkursu, spróbuje skończyć ten projekt. Narazie mam kłopot z tyłem samochodu. Połączenie dachu z tyłem wydaje mi się złe. Zobaczcie sami:

test5.jpg

test6.jpg

Napisano
  • Autor

Dalej męczę tył. Jestem na etapie:

test7.jpg

test8.jpg

Ciężko mi dojść do porządku z tymi wszystkimi ostrymi krzywymi które tam są. Czy mógłby ktoś mi coś podpowiedzieć?

Napisano

Jak dla mnie siatka u ciebie za szybko nabrała gęstości, i ciężko ci będzie uzyskać podstawowy kształt ;) Wydaje mi się, że na tym etapie łatwiej by ci było gdybyś ją troszkę przerzedził, może uda ci się to zrobić nie zaczynając wszystkiego od nowa;)

Napisano
  • Autor

obecna siatka wygląda tak, a największy problem to profil tego pseudo spoilera:

test9.jpg

BTW: czy mogę prosić kogoś o przeniesienie tematu do WIPa

Edytowane przez mietafix

Napisano
  • Autor

Dzisiejszy mini upload:

test10.jpg

test11.jpg

test13.jpg

test12.jpg

Mam nadzieje że baza zaczyna wyglądać poprawnie ;)

W sumie to nie wiem czy zajmować się już detalami, czy jeszcze grzebać przy bazie?

Edytowane przez mietafix

Napisano

Weź się za detale gdy będziesz zadowolony z bazy :) Ta zasada tyczy się każdej dziedziny sztuki.

Napisano
  • Autor
Weź się za detale gdy będziesz zadowolony z bazy :) Ta zasada tyczy się każdej dziedziny sztuki.

Jako że to moja pierwsza taką robótka, to niewien czy to już, czy jeszcze trochę pogrzebać. ;/

Sent from my GT-I5700 using Tapatalk

Napisano
  • Autor

Czy ktoś znający się lepiej na modelowaniu, może mi odpowiedzieć dlaczego nie wychodzi mi tył? W którym miejscu siatki robię błąd?

Napisano
  • Autor

Dzisiaj trochę jeszcze pogrzebałem przy tyle samochodu. Którą siatkę uważacie za bardziej poprawną?

siatka.jpg

Napisano

Jak na moje oko, to ta po prawej stronie.

Idzie coraz lepiej.

Nie wiem w jaki sposób będziesz robil detale, ale to juz chyba ten moment :)

Zwracasz uwagę na ilość poly?

Napisano
  • Autor
Jak na moje oko, to ta po prawej stronie.

Idzie coraz lepiej.

Nie wiem w jaki sposób będziesz robil detale, ale to juz chyba ten moment :)

Zwracasz uwagę na ilość poly?

Powoli się przymierzam do detali, ale najpierw próbuje uzyskać jakąś spójną siatkę.

W sumie na razie nie zwracam ;P, powinienem?

Napisano

to zależy, początkowo dużo mi uciekało poly na felgi, opony - warto sobie wyrobić dobry nawyk i nie przesadzać z ilością, chyba że robisz go tylko do portfolio, u mnie dajmy na to płynniej chodzą modele nie zbyt bardzo ciężkie...

Napisano
  • Autor
to zależy, początkowo dużo mi uciekało poly na felgi, opony - warto sobie wyrobić dobry nawyk i nie przesadzać z ilością, chyba że robisz go tylko do portfolio, u mnie dajmy na to płynniej chodzą modele nie zbyt bardzo ciężkie...

w sumie to robię go do nauki/portfolio.

Napisano

siatka po prawej moim zdaniem jest lepsza bo wycinając szyby i drzwi nie będziesz musiał za dużo kombinować, po prostu ma lepszy układ edg'ów.

Napisano
  • Autor
siatka po prawej moim zdaniem jest lepsza bo wycinając szyby i drzwi nie będziesz musiał za dużo kombinować, po prostu ma lepszy układ edg'ów.

Ok, dzisiaj popracuje trochę nad jakimiś detalami, zobaczymy co osiągnę.

Napisano
  • Autor

Dzisiejszy etap grzebania w siatce zakończył się następująco:

1_11_11_a.jpg

1_11_11_b.jpg

Wszelkie komentarze wytykające błędy i radzące jak ich uniknąć mile widziane.

Napisano
  • Autor

Witam ponownie.

Dzisiaj zapytam się was czy dobrze robię podział siatki na elementy.

Uzyskany efekt to:

test14.jpg

Napisano

Oo miło zobaczyć postępy :)

Wygląda bardzo czysto i równo, jak w końcu uporałeś się z cięciami?

Po zagęszczeniu siatki czy przed?

Pzdr.

illusion

Napisano
  • Autor

Zrobiłem MS z iteracją 1, potem pociąłem i znów nałożyłem MS. Osobiście jestem z nich zadowolony, choć w paru miejscach mogłem to zrobić inaczej, albo chociaż później :)

Napisano

Ej no Panie :) ładnie to już wygląda ... pokaż siateczkę tych drzwi bo ciekawi mnie jak poradziłeś sobie z tymi ostrościami :)

Napisano

no model wygląda fajnie ale jest kilka miejsc które wymagają poprawek.

1. Dolny wlot na zderzaku: profil luku nie tak aż tak ostry.

2. Grill: pionowe poprzeczki maja kształt lekkiego łuku a u Ciebie są proste.

3. Maska: ona nie jest zakończona w ten sposób, jest prawie gładka i to przetłoczenie jest praktycznie nie widoczne

4. Tylne nadkole: w miejscu gdzie zaznaczyłem jest bardziej "zawinięte" do środka.

Tył wydaje sie falować troche, no i lampa trochę się różni. Powinna być trochę węższa od strony nadkola i ta plastikowa środkowa część lampy jest dłuższa. Zapomniałeś też o przetłocznie wokół wydeczhu albo zrobiles je zbyt małe.

test19t.th.jpg

Pozrdowiena.

Edytowane przez martix69