Napisano 6 Maj 201113 l Witam, w jaki sposób mogę animować zmiany kolorów vertexu? Mam obiekt Plane->Editable Poly w klatce 0 ustawiam dla wszystkich vertexów jeden kolor, a w klatce 20 zmieniam kolor dla 10 vertexów np w rogu. Następnie chciałbym tego użyć jako mapy Vertex Color. Jeśli nie jest to możliwe to w jaki sposób to obejść?
Napisano 6 Maj 201113 l Możesz zanimować slider opacity na listwie modyfikatora vertex paint. Czyli dajesz mod vertex paint, malujesz na czarno. Dajesz drugi mod vertex paint, malujesz te 10 vertexów w rogu na wybrany kolor i animujesz slider.
Napisano 6 Maj 201113 l Autor dzięki za odpowiedź, to rozwiązanie rzeczywiście działa. z tymże mi zależy troszeczkę na innym rozwiązaniu. może rozwinę pytanie. potrzebuję tego do skryptu w którym będę zmieniał kolor niektórych vertexów, w ciągu całej animacji tych zmian może być naprawdę dużo. bardziej zależy mi na samej zmianie koloru niż na zanimowanym przejściu. czyli np w klatce 1 mam pomalowanych 20 vertexów, w 2klatce 10, a w 3 15vertexów, mogą pojawiać się statycznie bez animacji przejścia.
Napisano 6 Maj 201113 l No to w takim razie według mnie nie ma potrzeby szukać więcej rozwiązań tylko oskryptować informację o rgb dla vertexów. W zależności od pozycji timeline zmieniać skryptem wartość. Ja się na maxscrypcie nie znam, więc nie pomogę, ale takie rozwiązanie chyba by działało. EDIT: Pogadałem z kolegą jeszcze, może takie naprowadzenie Ci pomoże: Generujesz sobie maxscriptem tablicę dla modelu opisującą numery vertexów i ich wartość rgb. (Chyba, że maxie jest już gotowa taka tablica, ale nie wiem gdzie). Można je zczytać z editable poly - vertex properties. Nastepnie musisz sobie dopisać skrypcik który obsłuży zmiany kolorów korzystając z wygenerowanej tablicy, czy to pojedyńczych vertexów czy ich grup, zależy co potrzebujesz zrobić. Edytowane 6 Maj 201113 l przez Levus
Napisano 7 Maj 201113 l Autor dzięki za pomoc, ale nie potrafię tego zrobić sposobem który podałeś. zamknijmy ten temat w tym dziale, postaram się uzyskać odpowiedz w dziale Programs Language. Pozdrawiam!