Kayla Napisano 10 Maj 2011 Napisano 10 Maj 2011 Witam, zacząłem się uczyć MELa do Mayki. Napisałem taki prosty skrypt (nie dokończony jest oczywiście i nie ma mieć żadnego ambitnego zastosowania poza nauką), do robienia domku na podstawie polyplane window -t "test"; columnLayout; floatField Sciany; floatField Okna; floatField OknoX; floatField OknoY; floatField OknoZ; floatField Daszek; button -label "START" -c "Sciany"; showWindow; proc Sciany() { float $wysokoscScian = `floatField -q -v Sciany`; float $iloscOkien = `floatField -q -v Okna`; float $wielkoscOkienX = `floatField -q -v OknoX`; float $wielkoscOkienY = `floatField -q -v OknoY`; float $wielkoscOkienZ = `floatField -q -v OknoZ`; float $dach = `floatField -q -v Daszek`; //zaznaczenie ścian polySelectConstraint -m 3 -t 0x8000 -w 1; //extrude ścian polyExtrudeEdge -kft true -ltz $wysokoscScian; //zaznaczenie ścian na okna polySelectConstraint -m 3 -t 0x0008 -w 1 -r on -rr $iloscOkien; //extrude okien polyExtrudeFacet -kft false -ls $wielkoscOkienX $wielkoscOkienY $wielkoscOkienZ; //wklęśnięcie okien polyExtrudeFacet -kft true -ltz .5; //zaznaczenie ścian(2) polySelectConstraint -m 3 -t 0x8000 -w 1 -r off; //extrude ścian pod dach polyExtrudeEdge -kft true -ty $dach; //zrobienie dachu scale -r 0 1 1 ; } Problem polega na tym, że takiego domku nie da się potem normalnie edytować. Tzn nie mogę zaznaczyć poligonów, krawędzi, vertexów nigdzie indziej niż na poligonach odpowiadających za ostatnio wykonywaną czynność (czyli tworzenie dachu. Ale jak usunę dach, albo wytnę część odpowiadającą za to ze skryptu, to nie mogę edytować nic poza górnymi polygonami tworzącymi okna itd itd). Mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi ;) Ktoś wie czemu tak się dzieję i czego to wina? pzdr. cholera, właśnie zobaczyłem, że zły dział wybrałem. Przepraszam i proszę o przeniesienie ;)
Kayla Napisano 10 Maj 2011 Autor Napisano 10 Maj 2011 już doszedłem do sedna problemu. Nie wyłączyłem opcji zaznaczania tylko zewnętrznych ścian. Sory za zrobienie takiego śmieciowego tematu :P 1
czaps Napisano 12 Maj 2011 Napisano 12 Maj 2011 (edytowane) Szkoda , że takich "smiecjowych" postów nie pojawia się więcej tutaj !! ;) fajny skrypcik , respect ! ;) pozdro czaps Edytowane 12 Maj 2011 przez czaps
Rekomendowane odpowiedzi