Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam mam takie pytanie. Jak mając załóżmy 4 trackpointy- ograniczjące np kartkę papieru zrobić by inna warstwa która ją pokrywa i też będąca ograniczona 4 punktami (np zdjęcie dla tej kartki) były ze sobą powiązane? czyli żeby przesuwały się tak jak track pointy? chciałbym uzyskać efekt że ruszam załóżmy zdjęciem a naprawdę ruszałbym po prostu kartką

• Odpowiedzi 10
  • Wyświetleń 1,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Z tego co zrozumiałem to chcesz strackować coś w AE tak, abyś pod ten track mógł podpiąć coś innego. Jeśli tak to po strackowaniu dajmy na to kartki, tworzysz sobie null object, zmieniasz mu nazwę na, dajmy na to track data, w okienku trackera klikasz na edit target>wybierasz nulla którego właśnie stworzyłeś>potem apply>ok. Teraz kartkę parentujesz pod nulla, ostatnia belka po prawej na layerze ze ślimaczkiem, przeciągasz na nulla>gotowe. Teraz nad kartkę dajesz zdjęcie, parentujesz pod nulla i koniec. Teraz przesuwając nulla, przesuwasz pozostałe elementy.

A tak na marginesie to raczej nie ten dział :)

Napisano
  • Autor

ApaczoS -> z tym sobie radzę, chodzi mi właśnie o to co Marvin pokazał na zdjęciu

Marvin -> chciałbym żeby to właśnie tak wyglądało ale jak to osiągnąc żeby punkty były powiązane. Jak rozumiem ślimak powiązuje całą warstwę a mi chodzi żeby powiązać tak jak u Ciebie tracker1 -> upper left

Napisano

Aha:) To w takim razie z wciśniętym ALt kliknij na zegareczek trackera, pokaże ci się pickwip(ślimaczek), przeciągasz kolejno we wszystkich i gotowe.

Napisano
  • Autor

dziękuje bvardzo za pomoc! jeszcze przy okazji zapytam - używam kluczowania, keylight 1,2, czy jest gdzieś coś takiego jak invert - zaznaczam obiekt i usuwa mi wszystko poza nim? bo nie mogę znaleźć takiej opcji a jak go zaznacze to usuwa mi tylko to co zaznaczylem a ja bym chcial na odwrót bo obraz ejst dosyć szczegółowy... pozdrawiam!!

Napisano
dziękuje bvardzo za pomoc! jeszcze przy okazji zapytam - używam kluczowania, keylight 1,2, czy jest gdzieś coś takiego jak invert - zaznaczam obiekt i usuwa mi wszystko poza nim?

Tak właśnie działa keylight, usuwa tło, pozostawiając obiekt lub osobę. A ty chcesz odwrócić działanie keylighta tak?

5721776953_49f0f856c9_b.jpg

cynthia

Napisano

Stosujesz keylighta jak zawsze, duplikujesz layer, z dolnego usuwasz keylighta, górnemu dajesz precompa(move all atributes) i w dolnym zmieniasz TrackMatte na Alpha Inverted jak na screenie. Voila! :)

Napisano
  • Autor

świetny jesteś, dzięki bardzo mi pomogłeś! rep już poleciał!