Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

hej,

mam taki problem ze jak rysuje linie to to nie moge trafic z wierzcholkiem w miejsce w ktore chce trafic- linia mi skacze jakby byla ustawiona jakas siatka,czy jak w autocadzie -skok. nie wiem jak sie tego pozbyc,strasznie mnie to iryruje...prosze o pomoc ;)

pozdrawiam,

zuza

• Odpowiedzi 12
  • Wyświetleń 2,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Możliwe że masz włączony "snap to grid". Jeśli to max to w górnym menu ikonka magnesika. Tam są też opcje co i do czego ma przyciągać.

Napisano
  • Autor

tak, zapomnialam dodac ze to max....ale wszystkie magnesiki mam wylaczone wiec to nie to.....

Napisano
  • Autor

mozliwe ze to skala,bo cos sie popieprzyla przy iportowaniu pliku dwg i jest bardzo duuuuuza teraz- w takim razie jak to zmienic-zeby wyskalowac caly rysunek?

Napisano

ustaw w unitach co tam potrzebujesz, przykładowo cm. Postaw boxa 100x100cm i dopasuje element który importowałeś przez skalowanie.

Napisano

a moze sprobuj wcisnac "z". powinno oddalic ci widok tak zeby calosc byla widoczna. czasem w cadzie cos sie gdzies znienacka pojawi oddalone od twojej bryly o setki metrow (w skali) i przez to obszar roboczy w maxie robi sie ogromny i sie cos wali w viewporcie. jesli po nacisnieciu "z" oddali ci tak bardzo ze nawet nie bedziesz widziec swojej bryly tzn, ze cos jeszcze jest niechcianego oprocz bryly. i bedzie trzeba poszukac tego albo w cadzie albo w maxie po imporcie.

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

hej,masz racje,jak wciskam z w widoku z gory to nie widze kompletnie nic........najgorsze jest jednak to ze nie moge znalezc tego "niechcianego" obiektu ktory mi tak pokrecil skale.....

Napisano
  • Autor

hm...i jeszcze jedno,jak buduje nowy obiekt np w widoku z boku-to potem go nie moge znalesc w widoku z gory-bo jest oddalony od mojego rysunku o 2lata swietlne.....da sie cos z tym zrobic..........

Napisano

tak da sie cos zrobic.

nie kombinuj nic z przenoszeniem. musisz to zalatwic w cadzie niestety bo w maxie przez to, ze juz jest cos zwalone moze ci to zajac nieskonczonosc. (chyba ze w cadzie sie nie uda wtedy sprobujemy w maxie).

ja z tym problemem radze sobie tak:

otwieram zrąbany projekt w cadzie, zaznaczam to co mam importowac do maxa, kopiuje, klikam na file w cadzie i daje stworz nowy projekt, wybieram pierwszy z brzegu, jak sie otworzy nowe okno to daje wklej, klikam "z" potem "a" ("zoom" > "all") i wtedy zawsze pojawia mi sie tylko to co rzeczywiscie skopiowalem. zapisuje i ten plik importuje do maxa. najlepiej jest ten problem rozwiazac w cadzie bo jest szybciej. sprawdzalem, probowalem wiele razy. jak ci sie nie uda daj znac to sprawdzimy jak zrobic to w maxie.

jesli chodzi o ten problem to jest bardzo czesty dla kogos kto importuje pliki z cada, czy to 2d czy 3d. tak samo sie dzieje jesli importujemy pliki cadowskie do innych programow np: revit, archicad...itd. chodzi o to ze cad czesto wrzuci cos w oddali, a importowane pliki nie powinny byc zbyt duze, dlatego opcja z stworzeniem nowego pliku tylko z tym co chcemy przeniesc zawsze sie sprawdza.

pozdrawiam

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności