Gość Dreamer1x6xX Napisano 13 Czerwiec 2011 Share Napisano 13 Czerwiec 2011 Witam wszystkich dokładnie wczoraj pobrałem wersję próbną Rhinoceros 4.0 - gdyż chciałem spróbować swoich sił w tym programie, wcześniej miałem do czynienia tylko z 3ds Maxem. Chciałbym się dowiedzieć czy jest jakaś możliwość exportu modeli z Rhinoceros do 3ds Maxa - bez utraty na jakości modelu ( ogólnie chodzi mi tutaj o możliwość exportu modeli stworzonych metodą NURBS). A jeśli nie ma takiej możliwości to może jest dla Rhinoceros 4.0 jakiś darmowy render, który byłby niezłą alternatywą. Pozdrawiam serdecznie - czekam na odpowiedzi:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekG Napisano 13 Czerwiec 2011 Share Napisano 13 Czerwiec 2011 do maxa, jeśli o sam rendering chodzi, wygodnie jest przerzucać przez format .obj jeśli chcesz zachować nurbs to wtedy możesz się bawić w IGES ale to nie działa idealnie (przynajmniej jakiś czas temu tak było) co do darmowego renderer'a, goście od rhino rozwijają teraz nową wersję flamingo o nazwie nxt, która jest w fazie wstępnych testów i można ją pobrać za darmo po wcześniejszej rejestracji http://nxt.flamingo3d.com/ vray ani brazil to to nie jest, ale z zalet jest mocno zintegrowany z rhino i banalnie prosty w obsłudze.. i w sumie ma nawet path tracer i takie bajery jak SSS, więc taki bardzo podstawowy to nie jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Dreamer1x6xX Napisano 14 Czerwiec 2011 Share Napisano 14 Czerwiec 2011 Eh.. pobrałem tego flamingo nxt w wersji x64, jednak przy instalacji wyskoczyła informacja, że potrzebny jest Rhino 5.0 Beta, którego ja nie posiadam - jest może jakaś wersja dla Rhino 4.0? A tak ponadto chciałbym się zapytać o samego flamingo w wersji testowej jest na określony czas czy ma jakiegś ograniczenia (znaki wodne itp.) ? Widziałem też notkę na internecie o RhinoMan warto go pobrać? A nawiązując do tematu, chciałbym wyeksportować próbny model, który zrobiłem. Wybieram "Plik" -> "Eksportuj wybrane" -> Format "OBJ" i pokazuje się okienko: A jak wybiorę "Siatka Wieloboku" jest suwak z "Mniej wieloboków" i "Więcej Wieloboków" oraz te okienko: Jak najlepiej ustawić te wszystkie parametry żeby dobrze się importowało w 3ds Maxie - może macie jakiś tutek. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wirnik Napisano 14 Czerwiec 2011 Share Napisano 14 Czerwiec 2011 ja kiedyś exportowałem jako "iges" i mportowałem igesy w maxie miałem nurbsy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi