Skocz do zawartości

Dwa materiały + chrom

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich użytkowników forum.

Mam za zadanie zrobić wizualke pewnego produktu. Etykieta produktu jest drukowana na folii i naciągnięta na opakowanie. Są też elementy jak logo, które są drukowane jako pantone w kolorze srebra - tzn wygląda to jak chrom, są idealne odbicia. Na reszcie etykiety przewaza kolor czarny.

Pytanie teraz jak uzyskać chrom.

Robię VRayBlendMtl, jako base material robię główną etykietę produktu (VRayMtl z ustawieniami takimi z ktorych zawsze korzysta), do #1 Coat daje wlasnie ten chrom, a Blend Amount daje bitmape (wyglada jak maska w photoshop) czy z dobrej strony podchodze do tego? bo jakos nic mie nie wychodzi i w rednerze nie widac w ogole zmian w chrom ani zupelnie inny kolor gdy daje testowo.

Druga sprawa jak uzyskac dobry chrom do tego typu rzeczy.

DC%20broni%20bardeni%20%2075ml.JPG

tu mamy pdobony efekt ale drukowane na kartonie wiec chrom nie jest taki gladki.

jakie lampy i gdzie ustawic zeby to dobrze wyszlo. a jak ma sie sprawa z mapka HDRI? dac ja do environmet w ktorym miejscu? w mapie odbicia chromu, czy w mapie glownej czy ogolnie w environment sceny.

pozdr.

• Odpowiedzi 1
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Napisano

Myślę że podejście dobre, tak samo robiłem sam nie dawno. Może masz skopane mapowanie czy coś? Wrzuć jakieś screenshoty bo ciężko coś wywnioskować.

Chrom w gruncie rzeczy istnieje podobnie jak szkło dzięki odbiciom otoczenia. Więc można powalczyć z odpowiednią mapą hdr. W diffuse chromu można pobawić się mapa gradientu żeby nieco zróżnicować mu "nasycenie"