Napisano 17 Czerwiec 201113 l Postać robiona by potrenować w stylu bajkowym, cartoonowym. Robina w blenderze, a textury w gimpie. Co jeszcze w tej postaci poprawić? Edytowane 8 Lipiec 201113 l przez zbyszko
Napisano 17 Czerwiec 201113 l ładna buzia, ale tekstury to chyba wywal, pousuwaj szwy i rozetnij jeszcze raz, tylko w ten sposób, żeby szły w niewidocznych miejscach, na przykład wzdłuż brzucha jeden rozgałęziający się na 4 dla każdej nogi od wewnętrznej strony. nie odcinaj nóg, niech będą w jednym kawałku z tułowiem. teksturę wypuść trochę poza to, co dostałeś z uv layoutu, żeby nie było tych szwów widać, gdy się tekstura "obkurcza" na włączonym subsurfie. szef między częścią kobiecą a końską ukryj na brzegu koszulki. ręce i ramiona powyżej koszulki mogły by mieć po prostu kolor z materiału skoro ma być i tak jednolite. po porstu ustaw tam inny materiał. ustawienie kilku materiałów da ci dodatkowe możliwości różnicowania ich shaderów. Jeśli chcesz, to naszkicuje ci, jak ja bym pociął. No i wyrenderuj że to jakoś bez aliasingu, żeby się na to fajnie patrzyło.
Napisano 20 Czerwiec 201113 l Autor ładna buzia, ale tekstury to chyba wywal, pousuwaj szwy i rozetnij jeszcze raz, tylko w ten sposób, żeby szły w niewidocznych miejscach, na przykład wzdłuż brzucha jeden rozgałęziający się na 4 dla każdej nogi od wewnętrznej strony. nie odcinaj nóg, niech będą w jednym kawałku z tułowiem. Faktycznie po rozcięciu pod brzuchem bez obcinania nóg tekstura lepiej leży tak rozciąłem teksturę wypuść trochę poza to, co dostałeś z uv layoutu, żeby nie było tych szwów widać, gdy się tekstura "obkurcza" na włączonym subsurfie.No i wyrenderuj że to jakoś bez aliasingu, żeby się na to fajnie patrzyło. na podglądzie bezpośrednio w blenderze bez renderu widać te szwy po wyrendowaniu ich nie widać. Wywaliłem koszule centaur bedzie czytał książke. Przykładowy render Zacząłem prace z rigiem Uploaded with ImageShack.us Aha ręce są osobno bo chce dać zmarszczki na ręce a gdyby były razem z ciałem to nawet gdybym malował pędzlem o wielkości 1px to zmarszczki były by wielkości paznokcia. A tak dłonie mają osobną teksture, później ramiona i donie połączę. ------------------------------- UPDATE po walce z rigiem Edytowane 8 Lipiec 201113 l przez zbyszko