Napisano 30 Czerwiec 201113 l Witam mam taki problem, a mianowicie stworzyłem sobie małe studio na potrzeby clay oraz wire renderu, wszystko tam mam już ustawione materiały wraz z ustawieniami renderu. Teraz zacząłem tworzyć nowy model i chciałbym go wyrenderować w clay renderze, nie mam ochoty ponownie ustawiać wszystkich parametrów, czy jest jakaś metoda na wyeksportowanie tej scenki z clayem (wszystkiego włącznie z materiałami i ustawieniami rendera) i importu do mojego modelu. Czekam na odpowiedź - Pozdrawiam.:) PS:Używam do clay renderu -> Mental Raya..
Napisano 30 Czerwiec 201113 l No właśnie nie bardzo, gdyż jak go eksportuję to siatka jest jakaś poszarpana, nierównomiernie porozkładana, a ja chcę zrobić clay render, ale także i wire render. A tak wogle to mogłem ukryć wszystkie obiekty w scence i zacząć tu robić model, ale na to już za późno, i jak nie ma takiej możliwości no to ustawię te materiały i rendera i tyle..:P
Napisano 1 Lipiec 201113 l Jak eksportujesz model? Najlepszym sposobem będzie tak jak pisał mirach, wrzucić model do sceny ze studiem używając opcji merge. Zapisuszesz sobie model normalnie jako plik .max. W otwartej scenie ze studiem wybierasz file/ merge ( lub file/ import/merge w nowszych maxach) wybierasz swój plik z modelem, pokazuje Ci sie okno z listą obiektów ze sceny którą chcesz zmergowac, wybierasz z niej swój model i gotowe. ewentualnie w scenie z studiem zapisujesz ustawienia rendera, w oknie render setup (F10) masz na dole Presset, wybierasz tam save presset i zapisujesz. Następnie jak w punkcie powyżej, importujesz do pliku z modelem, obiekty ze sceny studia poprzez funkcję merge, i w oknie render setup wybierasz wcześniej zapisany presset.
Napisano 1 Lipiec 201113 l Hah dzięki nie wiedziałem, że to takie proste :P Bardzo mi pomogłeś - > Dziękuje za pomoc:)