Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mój pierwszy post i właściwie pierwsza scena jaką robię. Zrujnowane wnętrze na podstawie zdjęcia wykonanego przez mojego kolegę. Wskazówki i komentarze mile widziane.

attachment.php?attachmentid=81068&stc=1&d=1311341533

• Odpowiedzi 6
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

Odchodząca tapeta/farba to extrude edge ze sciany.

Tak, widzę teraz, że umywalka ma obniżone krawędzie po bokach w stosunku do środka.

Nie dotykałem jeszcze tekstur, wiec moja wiedza jest tylko teoretyczna z kilku oglądanych tutoriali, nie wiem na ile mogę podniszczoną farbę przedstawić za pomocą materiałów, a na ile musi być wymodelowana.

attachment.php?attachmentid=81078&stc=1&d=1311374934

attachment.php?attachmentid=81079&stc=1&d=1311374934

attachment.php?attachmentid=81080&stc=1&d=1311374934

Napisano

Nie jestem pionierem w texturowaniu ale chyba musisz wymodelowac tą farbe która bardziej odchodzi od ściany a reszte zrobi mapka bump czy tam disp.

Napisano

Zgadza się, miejsca w których tynk (czy też płaty farby) odpadły ale jeszcze się trzymają - wiszą raczej trzeba wymodelować. Innym sposobem jest zrobienie tzw. obiektu parowego - robisz przy ścianie wygiętego planea, nadajesz mu materiał oraz maskę - przezroczystość.

Natomiast jeżeli mówimy o miejscach w których tynk już odpadł to można załatwić to korzystając z bumpa oraz materiału Blend (materiał wiodący to materiał całej ściany natomiast materiał pod farbą jest materiałem dodatkowym - do tego stosujesz w polu mask ten ten sam materiał co w bumpie)