Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie!

Mam taki poważny problem z flashem ( korzystam z CS4 ), otóż gdy do swojej już sceny z kilkoma warstwami, kilkoma movieClipami, i innymi symbolami chcę zaimportować już wcześniej wykonany plik, skompilowany, gotowy .swf zrobiony na tym samym programie, ba! na tej samej stacji, przez wybranie tego pliku w okienku importu nagle dzieje się... nic. I w tym problem, macie może jakieś pomysły dlaczego tak się dzieje, dodam tylko że nie wyrzuca mi żadnego komunikatu o błędnym imporcie czy cokolwiek innego. Po prostu importuje nic.

Gdy już miałem dosyć importowania, zrobiłem to samo od nowa w tej scenie. Jest to galeria która opiera się na jednym pliku .xml i w zasadzie jednej klatce z ActionScriptem który sprawia że moja galeria działa, no i doszedłem do sytuacji w której po kliknięciu odnośnika moja galeria się pojawia, problem w tym, że gdy kliknę w inny odnośnik, to nie znika, nie mam już pomysłów.

Z góry dzięki za uwagę i pomoc

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

to że importujesz nie znaczy ze będzie działało. musisz jeszcze osadzić na scenie. Np. clipSceny.addChild(to co importowałeś) - zakładam, ze masz zmienną typu loader.

A jaką masz akcję przypisaną na znikanie galerii?

Napisano
  • Autor

Generalnie mam menu skonstruowane pod taki schemat

//button home_mc//
[b]pierwszy[/b].onRelease = function(){
play();
target="home";
}

//button about_mc//
drugi.onRelease = function(){
play();
target="about";
}

//button port_mc//
over3_btn.onRelease = function(){
play();
target="port";
}

//button contact_mc//
czwarty.onRelease = function(){
play();
target="contact";
}

I powiedzmy to do czego się odwołuje pierwszy to oczywiście etykietka na timelanie do animacji w dwóch stadiach, czyli na początku od alphy 0% do 100%, stop, czytasz czytasz czytasz i jak klikasz w inny odnośnik no to druga fazę czyli Fade Out, problem pojawia się z tą galerią, która działa tylko i wyłącznie na Scripcie, odwołuje się do pliku .xml, pobiera z niego ścieżki i ładuje na plansze, nie da się w tym zrobić tego FI & FO, dlatego pojawia się instantowo, ale to nawet lepiej, tylko nie wiem jak się później tego pozbyć. Widocznie jestem nie-do-edukowany, bo nie znam niestety niczego co by mogło mi uśmiercać tę galerię gdy kliknę w inny odnośnik.

Jak masz jakier propozycję, chętnie posłucham :)

Napisano

jezeli juz uzywasz as2, to unloadMovie(); lub visible=true/false;

Napisano
  • Autor
jezeli juz uzywasz as2, to unloadMovie(); lub visible=true/false;

No jakiś ruch jest, dopiero teraz do tego siadam, bo to taka robótka po godzinach. Otóż, gdy użyję unload movie, po kliknięciu w inny odnośnik, całe pole w którym AS tworzy galerię robi się czarne, pozostaje czarny kwadrat wielkości byłej galerii, no a poniżej pojawia się treść strony którą wywołałem. Visible nie działa w żaden sposób, więc nie mam jak to sprawdzić. Wiele ułatwić powinno >>TO właśnie tak jest skonstruowana moja galeria, jak w tym tutku, parę zmian naniosłem, ale to tylko w wymiarach i koordynatach.

EDIT: Dobra już zrobiłem, po prostu ta galeria tworzy 3 movie clipy, ja wyłączałem tylko 1.

Edytowane przez PatriarCHa