Mariusz eS. Napisano 9 Sierpień 2011 Share Napisano 9 Sierpień 2011 Hej, zwracam się z prośbą o pomoc. Chcę zrobić drzewo, którego gałęzie reagują na podmuch wiatru. No i teraz pytanie, jak to zrobić za pomocą samego maxa, bez dodatkowych plug-in'ów? O ile liście da się zrobić za pomocą PFlow + Wind, o tyle nie mam bladego pojęcia, jak zrobić, żeby ten sam wiatr wyginał lekko gałęzie drzewa. Proszę o podpowiedzi lub jakieś linki. Pozdrawiam serdecznie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matiskate Napisano 14 Sierpień 2011 Share Napisano 14 Sierpień 2011 Ty chcesz zrobic wiatr? ;d w 3d maxie? ;d z tego co napisales, na to by wygladalo, musisz po prostu zrobic animacje, wyginajace sie galezie, ruszajace liscie, mi to an tyle wyglada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz eS. Napisano 14 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 14 Sierpień 2011 dzięki, ale nie pomogłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matiskate Napisano 14 Sierpień 2011 Share Napisano 14 Sierpień 2011 To okresl dokladniej jaki efekt chcesz osiagnac :) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz eS. Napisano 14 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 14 Sierpień 2011 Przecież napisałem, że chcę zrobić drzewo reagujące na wiatr, ma być poruszane wiatrem. Czy w ogóle da się to zrobić za pomocą samego maxa czy nie bardzo? Trzeba jakiegoś Treestorma czy Onyxtree ściągnąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matiskate Napisano 14 Sierpień 2011 Share Napisano 14 Sierpień 2011 ale jakim cudem ty chcesz wiatr stworzyc? ;) nie slyszalem ejszcze o tym, aby dalo sie wiatr stworzyc w 3d maxie, jak cos to mi sie wydaje ze to jest raczej iluzja wiejacego wiatru, a tak naprawde zwykla animacja ruszania liscmi :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polka dot Napisano 15 Sierpień 2011 Share Napisano 15 Sierpień 2011 Maruisz eS, w Onyxie zrobisz to bez problemu i jeszcze wyeksportujesz animację do maxa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soea Napisano 16 Sierpień 2011 Share Napisano 16 Sierpień 2011 a za pomoca modifajera 'cloth' i dorzucic winda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 16 Sierpień 2011 Share Napisano 16 Sierpień 2011 ale jakim cudem ty chcesz wiatr stworzyc? ;) nie slyszalem ejszcze o tym, aby dalo sie wiatr stworzyc w 3d maxie, jak cos to mi sie wydaje ze to jest raczej iluzja wiejacego wiatru, a tak naprawde zwykla animacja ruszania liscmi :) o kurcze, naprawde? a ja myslalem ze w maxie to wszystko prawdziwe jest... cholera, tyle lat zylem zaslepiony. Mariusz: wszystko zalezy jak dokladnie i realnie to chcesz zrobic. Pomijajac Onyxa (wg mnie dobra opcja) to mozna np sprobowac Flexem, mozna zrigowac galezie, podpiąć to pod pare targetow i je animowac, moze i FFD by sie dalo. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaras Napisano 16 Sierpień 2011 Share Napisano 16 Sierpień 2011 ale jakim cudem ty chcesz wiatr stworzyc? ;) nie slyszalem ejszcze o tym, aby dalo sie wiatr stworzyc w 3d maxie, jak cos to mi sie wydaje ze to jest raczej iluzja wiejacego wiatru, a tak naprawde zwykla animacja ruszania liscmi :) pozostaje jedynie uruchomic maxa a przed monitorem postawic wentylator ;) LOL p.s. ONYX załatwi tą sprawę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz eS. Napisano 17 Sierpień 2011 Autor Share Napisano 17 Sierpień 2011 Super, dziękuję za porady. Właśnie zastanawiałem się czy nie da się zrobić prostego riga, podpiąć jakieś punkty na końcach i nimi sterować. nie potrzebuję realistycznego ruchu drzew, po prostu żeby jakiś był, a nie żeby tylko liście się ruszały. Będę z tym walczył. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matiskate Napisano 17 Sierpień 2011 Share Napisano 17 Sierpień 2011 pozostaje jedynie uruchomic maxa a przed monitorem postawic wentylator ;) LOL p.s. ONYX załatwi tą sprawę heheh ;d tylko mu chcialem wytlumaczyc :p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi